NYHETSBREV JokkmokksKasse

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt!

Ur innehållet denna gång:

1 MidsommarKasse från Jokkmokk

2. Tomater och Gurka

3. Framtid på Landet i Boden

4. Gemenskapsföretaget NordanSmak



1. MIDSOMMARKASSE FRÅN JOKKMOKK
Sedan några månader jobbar NordanSmak mer intensivt än vanligt tillsammans med Mathantverkare i Jokkmokk, näringslivsbolaget Strukturum och utvecklingsprojektet Sájtte för att utveckla både produkter och försäljning.
Som en del i det arbetet har ett samarbete påbörjats som ska sälja "JokkmokksKassar" med ortens varor återkommande under hösten. En första test är den Kasse med delikatesser från Jokkmokk som säljs i webButiken och som ska levereras till kunder i hela Norrbotten före midsommar.
Passa på att beställa en kasse fylld med gott från en av länets mest matkreativa områden!

Klicka här om Du vill beställa MidsommarKasse!



OBS! Siata dag för beställning är SÖNDAG 17 juni kl 18.00!


Här kommer den Midsommarmeny som "växer fram" ur innehållet i Din Midsommarkasse.


RENSPETT à la SÁPMI

Festliga spett med renfärs från Sápmi ren & vilt

JOKKMOKKSPAJ
En smakrik ost- och potatispaj fylld med ost från Jokkmokk, från fjällkorna som går fritt vid Skabram gårdsmejeri.


FJÄLL-OSTKAKA MED KRÅKBÄRSSYLT

Vårt förslag på efterrätt med ljummen kaffeost från Skabrams gårdsmejeri samt nyttig och lite kryddig kråkbärssylt från Jokkmokksbär.

VILD & VACKER POTATISSALLAD
En god potatissallad hör ett buffébord till! Till denna hör Jokkmokksdressingen som slås på när potatisen fortfarande är ljummen och får dra in sig smakerna. Pricken över i - och valfritt! - blir att strössla vilda växter och ätbara blommor på. Vi ger dig tips på ätbara vilda örter.


"GRÄSLIGT" GOD ÖRT-DIPP

Med yoghurt från Skabrams fina fjällkor blandas en örtmix gjord av lokala örter och växter. Denna är så god att doppa renspett och dinkelsticks i.

ÖVRIGT TILL BUFFÉTBORDET

Krakauer-korv från Tyskans Deli. Tillverkad på bästa sätt med kött från Norrbotten och med tysk tradition. Krakauerkorven har hög kötthalt och passar att grilla, steka eller koka. Passar gammal som ung och till övriga rätter på buffén.

Kärnskinka från Tyskans Deli. En kraftigt rökt skinka som sedan lufttorkats och skivats tunn. Garnera gärna Jokkmokkspajen med skink-”rosor”!

Gravad Renytterfilé från Sapmi Ren & Vilt

Dinkelsticks och färsk örtmix från Essense of Lapland.

Kråkbärsjuice med tranbär från Jokkmokksbär. Bronsmedaljör i SM i Mathantverk 2011! En vitaminrik frisk dricka som kan blandas till bål eller njutas helt naturell.

Kan det bli bättre?


2. TOMATER OCH GRUKA

Nu har vi fått in oretens tomater och gurka från Hietalas i Korva. Tomaterna beställs här! och till Gurkan kommer du genom att klicka på denna länk!


3. FRAMTID PÅ LANDET I BODEN
Helgen den 15, 16 och 17 juni ska NordanSmak vara med på Framtidsmässa i Boden. Vi har tillsammans med några intresserade producenter / mathantverkare bokat Utställaryta tillsammans och ska testa hur det funkar att "stå ihop".
- Säljer vi bättre eller sämre än om vi står var för sig?
- Är det lättare eller svårare att ta mat och kisspaus när vi står bredvid varandra?
- Är den här Gemenskapen något som vi kan prova vid andra tillfällen, som när Kryssningsfartyg anländer till Luleå och Piteå?


FÖLJANDE FÖRETAG / MATHANTVERKARE ÄR MED i BODEN:

 

1. Akkafisk - Gösta Norman

 

2. Skabramost - Hanz de Waard

 

3. Jokkmokksbär - Karin Nordström

 

4. Tant Rut - Rut Holmqvist Sorseliansk Pesto

 

5. Klövergården - Agneta Grennberg

 

6. Bensbybagaren - Mikael Lövgren

 

7. Wild Artic Berries WIAB - Erika Sandberg

 

8. Edefors Honung - Francesca och Peter

 

9. NordanSmak Per Holmqvist



4. GEMENSKAPSFÖRETAGET NORDANSMAK
I december 2011 togs första steget för att ombilda NordanSmak från en ekonomisk förening till ett Gemenskapsföretag. Då bildades den ideella föreningen NordanSmak.
För någon vecka sedan fick vi vårt efterlängtade Registreringsnummer från Skatteverket. Vi blev därmed godkända som ideell organisation. (Heja!)

Köpa in ett Aktiebolag
Nu ska den i december valda interimsstyrelsen köpa in det AB (Aktiebolag) som föreningen ska vara helägare av och som ska sköta Gemenskapsföretagets affärer. Fördelen med Gemenskapsföretaget är att det finns inskrivet i stadgarna att man tar socialt ocj ekologiskt ansvar och att allt överskott ska investeras i verksamheten. Ingen riskkapitalist ska kunna flytta pengar till någon av alla skattebefriade öar i världen.

Kundgemenskap
Vi har också haft ett första möte för att kolla om intresse finns för att bilda en "kundförening" KundGemenskap i Gemenskapsföretaget. Vill Du vara med i KundGemenskapen och kan Du skicka ett e-brev till Kundgemenskap@nordansmak.se

Nu måste jag sluta för denna gång!

Hälsar Per på NordanSmak

NYHETSBREV NORDANSMAK - VeckoKasse!

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt!

Ur innehållet denna vecka:

1. KundGemenskap
2. VeckoKassar

1. KUNDGEMENSKAP
I december förra året tog vi första steget för att ombilda NordanSmak från ekonomisk förening till Gemenskapsföretag. Då föddes den ideella föreningen NordanSmak.
På måndag 21 maj tar vi nästa steg då NordanSmak Kundgemenskap ska bildas.

Nordansmak bygger på engagemang hos både kunder och leverantörer. Vi planerar därför att bilda en förening som kan främja och samla kundernas intressen för att påverka Nordansmaks verksamhet i önskad riktning. Kom med och tyck till om behovet av föreningen och vilken inriktning den ska ha.
Ni är alla välkomna på detta startmöte!

Plats: NordanSmakButiken Stationsgatan 25 b
Tid: 21 maj klockan 18.30

2. VECKOKASSAR
Under fyra veckor före midsommar kan vi erbjuda VeckoKassar med var-dags-mat. Tre måltider och tillagningstips varje vecka. Siasta beställningsdag för första Kassen är 21 maj. Den levereras 28 maj. Begränsat antal, först till kvarn...

Klicka på länken för att beställa:  **ProvapåVeckoKasse 3 måltiderlev.28maj

VeckoKasse leverans 28 maj 2012

Hej vänner vid grytorna!

Redan till Påsken 2008 började NordanSmak att leverera VeckoKassar med mat till kunder i hela Norrbotten. Kassarna som beställdes över webButiken, innehöll alla ingredienser och tillagningstips till en middag och den delades då ut på torsdagar. Lite festligt inför fredagsmyset. 

Under våren 2012 återupptar NordanSmak sina VeckoKasseleveranser. Denna gång får kunden Kassen på måndagar och den innehåller ingredienser och tillagningstips till 3 måltider. Middagen är beräknad för 4 personer.
VeckoKassen beställs i NordanSmaks webButik senast vid lunchtid måndag 21 maj.

Med denna länk beställer Du VeckoKassen som levereras 28 maj!

Du kan också välja att fortlöpande prenumerera på VeckoKassar.
(OBS! Uppehåll från midsommar till 13 augusti)

OBS! Det är en 4 veckors testperiod fram till midsommar.
Därför är det begränsat antal Kassar som finns till försäljning. Först till kvarn gäller!

Under sommaren kommer vi tillsammans med intresserade VeckoKassekunder utvärdera försöksperioden för att VeckoKassarna ska blli ännu bättre när vi omstartar och brassar igång för fullt i augusti.


MÅLTID 1

Morotssoppa med Surdegsbröd och Sorseliansk Pesto

Till soppan använder Du:
500g morötter
1 gul lök 1 chilli
1 burk cocosmjölk
6 dl vatten
2 buljongtärningar
1 burk Sorseliansk Pesto (pålägg på smörgåsarna!)

Så här kan Du göra:
Morötter och lök rives. Chillifrukten hackas i små bitar. Allt fräses i olja.
1 burk kokosmjölk samt 3 dl vatten hälles i. Buljongtärningarna smulas i och allt får koka ca 20 min.
Mixa soppan och rör i resterande 3 dl vatten. Smaka av med salt o peppar. Späd ev med lite mer vatten
Serveras med Sallad och Surdegsbröd med Sorseliansk Pesto.

MÅLTID 2

Gratinerade Rödbetor, Råris och sås på Trattkantareller

Till denna rätt använder Du:
1 kg Rödbetor
1/2 kg råris
Goudaost från Skabram
Ekologisk  Grädde
100 g Trattkantareller
Rybsolja Soja och kryddor

Så här kan Du göra:
Skölj råriset i kallt vatten. Mät riset och tillsätt dubbla mängden vatten. Koka!

Ett litet energispartips!
Koka upp vattnet med riset på morgonen. Salta! Koka det några minuter. Slå av plattan! Lägg på locket och låt riset stå kvar på plattan och efterkoka under dagen. Råriset är klart att bara värma och servera när Ni kommer hem på kvällen. OBS! GLÖM INTE ATT SLÅ AV SPISEN.

Rödbetorna skalas och skärs i 5-7 mm tjocka skivor. Smörj en långpanna med rybsolja, och strössla på lite salt / örtsalt. Lägg rödbetsskivorna på den saltade oljan, ringla över lite mer olja på rödbetorna, krydda med örtsalt, peppar och sojasås och upprepa detta till alla skivor med rödbetor är slut. Krydda på med örtsalt och sojasås och lägg ostskivor överst. Gratinera i ugn på 175 grader till osten smält och blivit ljust gyllenbrun.

Svampsåsen. Lägg svampen i lite vatten med en halv buljongtärning. Koka försiktigt så att svampen blir mjuk. Tillsätt grädde, soja och mer "smulad" buljongtärning om det behövs. Peppra!

MÅLTID 3

Renskav med pressad potatis /potatismos

Till denna rätt använder du:
1 kg potatis
400 g Renskav
200 g lök
grädde
Kryddor

Så här kan du göra:
Tvätta av potatisen och koka den med skalet på. När den kokat  klart kan du skala den och antingen pressa den eller "stampa" den till potatismos. Krydda med örtbuljong / örtsalt tillsätt  en klick smör och lite mjölk.
Hacka löken, fräs den i olja / smör i en järngryta. När löken är "glasig", lägger du ner renskav, som du kan ha tinat i kylskåpet under dagen. När skavet ändat färg från rött till grått kan du reda den med vetemjöl och mjölk till en stuvningsliknande konsistens. Häll därefter på grädde, buljongpulver / buljongtärning / örtsalt och en skvätt soja och låt den puttra ett tag till den kokat ihop.
Ät och njut!

VECKANS SALLADSTIPS:

Sallad med vitkål och morötter
1/2 kg vitkål
1/2 kg morötter
1 röd paprika
1 röd lök alternativt 1/2 purjolök

Grönsakerna ansas, skalas och rives. De blandas i en skål.

Dressing:
1/2 dl olja (solros, majs, rybs)
1/2 dl vinäger (äppelcider-, balsamico-)
0,35 dl socker 1/4 tsk salt 1/4 tsk salladskrydda.

Alla ingredienser till dressingen blandas och kokas upp på svag värme.
Häll den varma dressingen över grönsakerna och rör om.
Förvara salladen i en bunke med tätslutande lock i kyl. Hållbar ca 2 veckor

OBS! Glöm inte att beställa nästa veckas VeckoKasse från NordanSmak. Eller varför inte starta din prenumeration.

bloglovin
RSS 2.0