NYHETSBREV JokkmokksKasse

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt!

Ur innehållet denna gång:

1 MidsommarKasse från Jokkmokk

2. Tomater och Gurka

3. Framtid på Landet i Boden

4. Gemenskapsföretaget NordanSmak



1. MIDSOMMARKASSE FRÅN JOKKMOKK
Sedan några månader jobbar NordanSmak mer intensivt än vanligt tillsammans med Mathantverkare i Jokkmokk, näringslivsbolaget Strukturum och utvecklingsprojektet Sájtte för att utveckla både produkter och försäljning.
Som en del i det arbetet har ett samarbete påbörjats som ska sälja "JokkmokksKassar" med ortens varor återkommande under hösten. En första test är den Kasse med delikatesser från Jokkmokk som säljs i webButiken och som ska levereras till kunder i hela Norrbotten före midsommar.
Passa på att beställa en kasse fylld med gott från en av länets mest matkreativa områden!

Klicka här om Du vill beställa MidsommarKasse!



OBS! Siata dag för beställning är SÖNDAG 17 juni kl 18.00!


Här kommer den Midsommarmeny som "växer fram" ur innehållet i Din Midsommarkasse.


RENSPETT à la SÁPMI

Festliga spett med renfärs från Sápmi ren & vilt

JOKKMOKKSPAJ
En smakrik ost- och potatispaj fylld med ost från Jokkmokk, från fjällkorna som går fritt vid Skabram gårdsmejeri.


FJÄLL-OSTKAKA MED KRÅKBÄRSSYLT

Vårt förslag på efterrätt med ljummen kaffeost från Skabrams gårdsmejeri samt nyttig och lite kryddig kråkbärssylt från Jokkmokksbär.

VILD & VACKER POTATISSALLAD
En god potatissallad hör ett buffébord till! Till denna hör Jokkmokksdressingen som slås på när potatisen fortfarande är ljummen och får dra in sig smakerna. Pricken över i - och valfritt! - blir att strössla vilda växter och ätbara blommor på. Vi ger dig tips på ätbara vilda örter.


"GRÄSLIGT" GOD ÖRT-DIPP

Med yoghurt från Skabrams fina fjällkor blandas en örtmix gjord av lokala örter och växter. Denna är så god att doppa renspett och dinkelsticks i.

ÖVRIGT TILL BUFFÉTBORDET

Krakauer-korv från Tyskans Deli. Tillverkad på bästa sätt med kött från Norrbotten och med tysk tradition. Krakauerkorven har hög kötthalt och passar att grilla, steka eller koka. Passar gammal som ung och till övriga rätter på buffén.

Kärnskinka från Tyskans Deli. En kraftigt rökt skinka som sedan lufttorkats och skivats tunn. Garnera gärna Jokkmokkspajen med skink-”rosor”!

Gravad Renytterfilé från Sapmi Ren & Vilt

Dinkelsticks och färsk örtmix från Essense of Lapland.

Kråkbärsjuice med tranbär från Jokkmokksbär. Bronsmedaljör i SM i Mathantverk 2011! En vitaminrik frisk dricka som kan blandas till bål eller njutas helt naturell.

Kan det bli bättre?


2. TOMATER OCH GRUKA

Nu har vi fått in oretens tomater och gurka från Hietalas i Korva. Tomaterna beställs här! och till Gurkan kommer du genom att klicka på denna länk!


3. FRAMTID PÅ LANDET I BODEN
Helgen den 15, 16 och 17 juni ska NordanSmak vara med på Framtidsmässa i Boden. Vi har tillsammans med några intresserade producenter / mathantverkare bokat Utställaryta tillsammans och ska testa hur det funkar att "stå ihop".
- Säljer vi bättre eller sämre än om vi står var för sig?
- Är det lättare eller svårare att ta mat och kisspaus när vi står bredvid varandra?
- Är den här Gemenskapen något som vi kan prova vid andra tillfällen, som när Kryssningsfartyg anländer till Luleå och Piteå?


FÖLJANDE FÖRETAG / MATHANTVERKARE ÄR MED i BODEN:

 

1. Akkafisk - Gösta Norman

 

2. Skabramost - Hanz de Waard

 

3. Jokkmokksbär - Karin Nordström

 

4. Tant Rut - Rut Holmqvist Sorseliansk Pesto

 

5. Klövergården - Agneta Grennberg

 

6. Bensbybagaren - Mikael Lövgren

 

7. Wild Artic Berries WIAB - Erika Sandberg

 

8. Edefors Honung - Francesca och Peter

 

9. NordanSmak Per Holmqvist



4. GEMENSKAPSFÖRETAGET NORDANSMAK
I december 2011 togs första steget för att ombilda NordanSmak från en ekonomisk förening till ett Gemenskapsföretag. Då bildades den ideella föreningen NordanSmak.
För någon vecka sedan fick vi vårt efterlängtade Registreringsnummer från Skatteverket. Vi blev därmed godkända som ideell organisation. (Heja!)

Köpa in ett Aktiebolag
Nu ska den i december valda interimsstyrelsen köpa in det AB (Aktiebolag) som föreningen ska vara helägare av och som ska sköta Gemenskapsföretagets affärer. Fördelen med Gemenskapsföretaget är att det finns inskrivet i stadgarna att man tar socialt ocj ekologiskt ansvar och att allt överskott ska investeras i verksamheten. Ingen riskkapitalist ska kunna flytta pengar till någon av alla skattebefriade öar i världen.

Kundgemenskap
Vi har också haft ett första möte för att kolla om intresse finns för att bilda en "kundförening" KundGemenskap i Gemenskapsföretaget. Vill Du vara med i KundGemenskapen och kan Du skicka ett e-brev till [email protected]

Nu måste jag sluta för denna gång!

Hälsar Per på NordanSmak

NYHETSBREV NORDANSMAK - VeckoKasse!

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt!

Ur innehållet denna vecka:

1. KundGemenskap
2. VeckoKassar

1. KUNDGEMENSKAP
I december förra året tog vi första steget för att ombilda NordanSmak från ekonomisk förening till Gemenskapsföretag. Då föddes den ideella föreningen NordanSmak.
På måndag 21 maj tar vi nästa steg då NordanSmak Kundgemenskap ska bildas.

Nordansmak bygger på engagemang hos både kunder och leverantörer. Vi planerar därför att bilda en förening som kan främja och samla kundernas intressen för att påverka Nordansmaks verksamhet i önskad riktning. Kom med och tyck till om behovet av föreningen och vilken inriktning den ska ha.
Ni är alla välkomna på detta startmöte!

Plats: NordanSmakButiken Stationsgatan 25 b
Tid: 21 maj klockan 18.30

2. VECKOKASSAR
Under fyra veckor före midsommar kan vi erbjuda VeckoKassar med var-dags-mat. Tre måltider och tillagningstips varje vecka. Siasta beställningsdag för första Kassen är 21 maj. Den levereras 28 maj. Begränsat antal, först till kvarn...

Klicka på länken för att beställa:  **ProvapåVeckoKasse 3 måltiderlev.28maj

VeckoKasse leverans 28 maj 2012

Hej vänner vid grytorna!

Redan till Påsken 2008 började NordanSmak att leverera VeckoKassar med mat till kunder i hela Norrbotten. Kassarna som beställdes över webButiken, innehöll alla ingredienser och tillagningstips till en middag och den delades då ut på torsdagar. Lite festligt inför fredagsmyset. 

Under våren 2012 återupptar NordanSmak sina VeckoKasseleveranser. Denna gång får kunden Kassen på måndagar och den innehåller ingredienser och tillagningstips till 3 måltider. Middagen är beräknad för 4 personer.
VeckoKassen beställs i NordanSmaks webButik senast vid lunchtid måndag 21 maj.

Med denna länk beställer Du VeckoKassen som levereras 28 maj!

Du kan också välja att fortlöpande prenumerera på VeckoKassar.
(OBS! Uppehåll från midsommar till 13 augusti)

OBS! Det är en 4 veckors testperiod fram till midsommar.
Därför är det begränsat antal Kassar som finns till försäljning. Först till kvarn gäller!

Under sommaren kommer vi tillsammans med intresserade VeckoKassekunder utvärdera försöksperioden för att VeckoKassarna ska blli ännu bättre när vi omstartar och brassar igång för fullt i augusti.


MÅLTID 1

Morotssoppa med Surdegsbröd och Sorseliansk Pesto

Till soppan använder Du:
500g morötter
1 gul lök 1 chilli
1 burk cocosmjölk
6 dl vatten
2 buljongtärningar
1 burk Sorseliansk Pesto (pålägg på smörgåsarna!)

Så här kan Du göra:
Morötter och lök rives. Chillifrukten hackas i små bitar. Allt fräses i olja.
1 burk kokosmjölk samt 3 dl vatten hälles i. Buljongtärningarna smulas i och allt får koka ca 20 min.
Mixa soppan och rör i resterande 3 dl vatten. Smaka av med salt o peppar. Späd ev med lite mer vatten
Serveras med Sallad och Surdegsbröd med Sorseliansk Pesto.

MÅLTID 2

Gratinerade Rödbetor, Råris och sås på Trattkantareller

Till denna rätt använder Du:
1 kg Rödbetor
1/2 kg råris
Goudaost från Skabram
Ekologisk  Grädde
100 g Trattkantareller
Rybsolja Soja och kryddor

Så här kan Du göra:
Skölj råriset i kallt vatten. Mät riset och tillsätt dubbla mängden vatten. Koka!

Ett litet energispartips!
Koka upp vattnet med riset på morgonen. Salta! Koka det några minuter. Slå av plattan! Lägg på locket och låt riset stå kvar på plattan och efterkoka under dagen. Råriset är klart att bara värma och servera när Ni kommer hem på kvällen. OBS! GLÖM INTE ATT SLÅ AV SPISEN.

Rödbetorna skalas och skärs i 5-7 mm tjocka skivor. Smörj en långpanna med rybsolja, och strössla på lite salt / örtsalt. Lägg rödbetsskivorna på den saltade oljan, ringla över lite mer olja på rödbetorna, krydda med örtsalt, peppar och sojasås och upprepa detta till alla skivor med rödbetor är slut. Krydda på med örtsalt och sojasås och lägg ostskivor överst. Gratinera i ugn på 175 grader till osten smält och blivit ljust gyllenbrun.

Svampsåsen. Lägg svampen i lite vatten med en halv buljongtärning. Koka försiktigt så att svampen blir mjuk. Tillsätt grädde, soja och mer "smulad" buljongtärning om det behövs. Peppra!

MÅLTID 3

Renskav med pressad potatis /potatismos

Till denna rätt använder du:
1 kg potatis
400 g Renskav
200 g lök
grädde
Kryddor

Så här kan du göra:
Tvätta av potatisen och koka den med skalet på. När den kokat  klart kan du skala den och antingen pressa den eller "stampa" den till potatismos. Krydda med örtbuljong / örtsalt tillsätt  en klick smör och lite mjölk.
Hacka löken, fräs den i olja / smör i en järngryta. När löken är "glasig", lägger du ner renskav, som du kan ha tinat i kylskåpet under dagen. När skavet ändat färg från rött till grått kan du reda den med vetemjöl och mjölk till en stuvningsliknande konsistens. Häll därefter på grädde, buljongpulver / buljongtärning / örtsalt och en skvätt soja och låt den puttra ett tag till den kokat ihop.
Ät och njut!

VECKANS SALLADSTIPS:

Sallad med vitkål och morötter
1/2 kg vitkål
1/2 kg morötter
1 röd paprika
1 röd lök alternativt 1/2 purjolök

Grönsakerna ansas, skalas och rives. De blandas i en skål.

Dressing:
1/2 dl olja (solros, majs, rybs)
1/2 dl vinäger (äppelcider-, balsamico-)
0,35 dl socker 1/4 tsk salt 1/4 tsk salladskrydda.

Alla ingredienser till dressingen blandas och kokas upp på svag värme.
Häll den varma dressingen över grönsakerna och rör om.
Förvara salladen i en bunke med tätslutande lock i kyl. Hållbar ca 2 veckor

OBS! Glöm inte att beställa nästa veckas VeckoKasse från NordanSmak. Eller varför inte starta din prenumeration.

NordanSmak Påskextra!

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt.

Innehåll:
1. Lammdetaljer
2. Labans kvarn
3. Öppettidet i Påsk

1.LAMMDETALJER
NordanSmak har en del bitar lamm som liggeri Veckans Varor i webButiken. Lammet kommer från Klövergården vid Storträsk i Kalix kommun. Uppfödare är Agneta Grennberg. Klcka här så kommer du till Veckans Varor

2. LABANS KVARN
Sedan ett par veckor säljer vi ett bredare sortiment från Labans Kvarn på Gotland. Vi har fått in en laddning med de populära 2 kilos Rågmjölspåsar. Det finns också Vetemjöl och Dinkel....

3.ÖPPETTIDER
Vi ska försöka hinna leverera de webbeställningar som hör Påsken till under skärtorsdag. Beställer ni Lammdetaljer,  ägg eller bröd så levererar vi under torsdagen.


Veckan efter Påsk kommer butiken på Stationsgatan att ha lite andra öppettider.


Tisdag 10 april
har vi öppet mellan 14-17

Onsdag 11 april har vi öppet mellan 11-17

Torsdag 12 april har vi öppet mellan 14-17

Fredag 13 april har vi öppet mellan 11-17

BagareMicke bakar på onsdag och fredag veckan efter Påsk, så då finns det surdegsbröd.
Vill du vara säker att få bröd så kan du skicka ett e-brev och be att vi lägger undan.
Det går också att ringa och boka bröd på telefon: 0920-10672

Glad Påsk önskar NordanSmak genom Per

Nyhetsbrev GLad Påsk!

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt.

Innehåll denna gång:

1. Lamm till Påsken
2. Sy Yogakuddar med Boveteskal
3. Ortens morötter och Surdegsbröd

1. LAMM TILL PÅSKEN
På fredag denna vecka, den 30 mars får vi in ett par lamm från Agneta i Storträsk. Lammen är grovstyckade och väger runt 15-18 kg och kostar 88 kr per kilo. Beställ ditt lamm: Klicka här!

2. SY YOGAKUDDAR MED BOVETESKAL
Nu har vi åter Boveteskal i lager. Det är många som använder Boveteskal när de syr egna yogakuddar. Skicka ett e-brev till [email protected] om du är intresserad av Bovetskal så berättar vi hur du kan få tag i "skalet"

3.ORTENS MORÖTTER OCH SURDEGSBRÖD
Samuel Waller ligger på ett lager av finfina giftfritt odlade morötter. Vi säljer dem i webButiken. Till Morötterna!

I Stenugnsbageriet i Bensbyn är det full rulle. Micke bakar som aldrig förr och NordanSmak säljer Levainbröd, Nöt och Frukt, Bensbyns Långa, Bensbyns Ljusa, Barsjabröd både i webButiken och i butiken på Stationsgatan.
Till Brödet!

Hälsar Per Holmqvist

VeckoKasse leverans 28 maj 2012

Hej vänner vid grytorna!

Redan till Påsken 2008 började NordanSmak att leverera VeckoKassar med mat till kunder i hela Norrbotten. Kassarna som beställdes över webButiken, innehöll alla ingredienser och tillagningstips till en middag och den delades då ut på torsdagar. Lite festligt inför fredagsmyset. 

Under våren 2012 återupptar NordanSmak sina VeckoKasseleveranser. Denna gång får kunden Kassen på måndagar och den innehåller ingredienser och tillagningstips till 3 måltider. Middagen är beräknad för 4 personer.
VeckoKassen beställs i NordanSmaks webButik senast vid lunchtid måndag 21 maj.


MÅLTID 1

Morotssoppa med Surdegsbröd och Sorseliansk Pesto

Till soppan använder Du:
500g morötter
1 gul lök 1 chilli
1 burk cocosmjölk
6 dl vatten
2 buljongtärningar
1 burk Sorseliansk Pesto

Så här kan Du göra:
Morötter och lök rives. Chillifrukten hackas i små bitar. Allt fräses i olja.
1 burk kokosmjölk samt 3 dl vatten hälles i. Buljongtärningarna smulas i och allt får koka ca 20 min.
Mixa soppan och rör i resterande 3 dl vatten. Smaka av med salt o peppar. Späd ev med lite mer vatten
Serveras med Sallad och Surdegsbröd med Sorseliansk Pesto.

MÅLTID 2

Gratinerade Rödbetor, Råris och sås på Trattkantareller

Till denna rätt använder Du:
1 kg Rödbetor
1/2 kg råris
Goudaost från Skabram
Ekologisk  Grädde
100 g Trattkantareller
Rybsolja Soja och kryddor

Så här kan Du göra:
Skölj råriset i kallt vatten. Mät riset och tillsätt dubbla mängden vatten. Koka!

Ett litet energispartips!
Koka upp vattnet med riset på morgonen. Bara till det kokar. Slå av plattan! Lägg på locket och låt riset stå kvar på plattan och efterkoka under dagen. Råriset är klart att bara värma och servera när Ni kommer hem på kvällen. OBS! GLÖM INTE ATT SLÅ AV SPISEN.

Rödbetorna skalas och skärs i 5-7 mm tjocka skivor. Smörj en långpanna med rybsolja, och strössla på lite salt / örtsalt. Lägg rödbetsskivorna på den saltade oljan, ringla över lite mer olja på rödbetorna, krydda med örtsalt, peppar och sojasås och upprepa detta till alla skivor med rödbetor är slut. Krydda på med örtsalt och sojasås och lägg ostskivor överst. Gratinera i ugn på 175 grader till osten smält och blivit ljust gyllenbrun.

Svampsåsen.

Veckans salladstips:

Sallad med vitkål och morötter
1/2 kg vitkål
1/2 kg morötter
1 röd paprika
1 röd lök alternativt 1/2 purjolök

Grönsakerna ansas, skalas och rives. De blandas i en skål.

Dressing:
1/2 dl olja (solros, majs, rybs)
1/2 dl vinäger (äppelcider-, balsamico-)
0,35 dl socker 1/4 tsk salt 1/4 tsk salladskrydda.

Alla ingredienser till dressingen blandas och kokas upp på svag värme.
Häll den varma dressingen över grönsakerna och rör om.
Förvara salladen i en bunke med tätslutande lock i kyl. Hållbar ca 2 veckor

NYHETSBREV NordanSmak i Januari

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt och GMO-fritt!

Detta nyhetsbrev handlar om:

1. GMO-fritt Norrbotten

2. Fokus på WebButiken

3. Nominerad i Mattävling



1. GMO-FRITT NORRBOTTEN
BASF, som legat bakom odlingarna av GMO-potatis i Norrbotten har meddelat att de lägger ner GMO-odlingar i Norrbotten, Sverige och hela Europa. Det folkliga motståndet blev för stort. I Tyskland har man trampat ner odlingarna av GMO-grödor, fast jag tror att ett stillsamt folkligt motståndsarbete är minst lika effektivt.
Läs Pressmeddelandet från GMO-fritt Norrbotten: "Vi Vann kampen mot GMO"
Nu jobbar vi vidare för ett miljövänligt Norrbotten, ekologiska och närproducerade livsmedel och i kampen för ett Kärnkraftsfritt Bottenviken.

2. FOKUS PÅ WEBBUTIKEN
Inför julhelgen slog försäljningen i NordanSmakButiken på Stationsgatan alla rekord. Jämfört med Coop på Storheden, ICA Kvantum och Willys är det ju mycket mycket blygsamt, med för oss är det kul i alla fall. Kunderna börjar hitta till oss.
Men lika mycket som vi sålde mycket före Julledigheten säljer vi lite idag. Januari, februari och mars brukar vara "dödens månader" för handelsplatser. Tom peng pung!
Detta försäljningsvaccum kan nyttjas till att utveckla verksamheten. Ett område som måste utvecklas är webButiken. Vi har liksom inte riktigt hunnit med...
Men om vi lovar att sköta om och hålla www.nordansmak.se uppdaterad och tiptop, lovar ni då att prova handla nån gång?
En väl fungerande webButik är ju liksom rätt smart. Man kan slippa resor till stormarknaden lång bort, kassaköer å sånt,  och få tid över för familjen, läxläsningshjälp.
Vi levererar ju med Bussgods i hela Norrbotten och med vår klimatsmarta Elbil till kunder i centrala Luleå.

3. MAT-TÄVLING
NordanSmak har varit nominerad till en MAT-tävling i Allas Veckotidniing.

Så här skriver tidningen:
"Under året har vi utsett 10 finalister som nu gör upp om priset ”Allas MATpris”. Nu har du chansen att vara med och utse vinnaren! Människor som värnar om bra och god mat har du kunnat läsa reportage om i Allas under 2011..."

Tävlingen är avslutad, fast det är hedrande att NordanSmak nominerats som en av tio i landet.

OBS! Segraren är inte utsedd ännu!

Ha det gott! / Per Holmqvist

NYHETSBREV GOD JUL!

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt & rättvisemärkt!

Ur innehållet:

1. Julens varor
2. Öppettider och en extra leveransdag
3. Ääääntligen Gemenskapsföretag

1. JULENS MAT & JULKLAPPAR



Årets Julklapp från NordanSmak:
Köp ett presentkort på en JulklappsKasse med ingredienser till tre måltider.
I Kassen hittar du också Veckans Frukt och Veckans Grönt!
OBS! Kassen levereras på måndag en valfri vecka efter 15 januari

Vill du lösa en eventuell Julklappsproblematik utan att stiga upp från stolen framför datorn: Klicka här!

Vi lägger in en hel del julmat fortlöpande i JULMAT & KLAPPAR

Nu finns Skinka, Julkorv...
Sill, renkorv, souvas, ost, glögg och mycket mer är på G!

2. EXTRA LEVERANSDAG!
Beställningar levereras numer på måndagar.
För att det ska vara möjligt att beställa och få levererat före Julledigheten så har vi:

EXTRA LEVERANSDAG:
torsdag 22 december.

SISTA BESTÄLLNING:
måndag 19 december kl 12.00 (för leverans på torsdag 22 december.)

Butiken på Stationsgatan 25 är öppen:

vardagar 11-18

lördag 17 december 11-15

söndag 18 december 11-15

Butiken STÄNGD: 24 december fram till 8 januari (vila och lugn och ro utlyst!)

Butiken öppnar igen 9 januari


3.ÄÄÄNTLIGEN GEMENSKAPSFÖRETAG*
Onsdagen den 14 december är historisk. Det är den dag då Gemenskapsföretaget NordanSmak ideell förening bildades. Den dag då flera års förberedelser utmynnade i att stadgar antogs och att en första styrelse valdes.

I intrerimsstyrelsen sitter:
Anna Häggström ordförade. Anna, hon kommer från "Gamla" ägarna Bondersbyns Ekologiska Lanthandel
Karin Nordström sekreterare. Karin sitter med från Jokkmokks Bär
Samuel Waller kassör. Samuel står med fötterna stadigt i myllan på Wallers Grönsaksland.
Mikael Lövgren ledamot. I Bensbyns Stenugnsbageri hittar vi en mjöldammig figur, det är Micke.

Efter Jul och Nyårshelgerna startar medlemsvärvningskampanjen och i slutet av mars eller början av april kallas det in till en första ordinarie sämma. Inom kort kan värvarbroschyren beställas.
Det kommer mer information efter Jul! Var så säker.

Om ni saknar NordanSmak allt för mycket under Juluppehållet kan ni titta på ett bildspel med några av NordanSmaks leverantörer som Matilda Holmqvist fotat...

Ja, Jag vill se bildspelet!
Det går att klicka på "hellskärmsläge"



* Gemenskapsföretaget NordanSmak
består av en ideell förening med ett allmännyttigt syfte, samt ett Aktiebolag som är den affärsdrivande delen. Aktiebolaget är helägt av den ideella föreningen. Vinster och överskott går i sin helhet tillbaka till den ideella föreningen. Överskottet ska användas för att utveckla verksamheten.

Ur stadgarna:
§ 3 Ändamål och verksamhet
NordanSmak är ett Gemenskaps företag med det allmännyttiga syftet att öka produktion och konsumtion av närproducerade, ekologiska och/eller rättvisemärkta livsmedel. Vidare ska Nordansmak verka för att personer som står långt från arbetsmarknaden kommer ut i arbete eller meningsfull sysselsättning.

Värdegrund
Organisationens alla delar, både den ideella och den affärsdrivande, ska genomsyras av socialt och ekologiskt ansvar samt jämställdhet och mångfald. Föreningen är politiskt och religiöst obunden.

NYHETSBREV NORDANSMAK - Kärnkraftsfritt Bottenviken

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt & rättvisemärkt...

INOM KORT KOMMER ETT NYHETSBREV OM JULKLAPPAR OCH JULMAT MEN...

...här kommer ett extra Nyhetsbrev som bara vill berätta att mötet för ett Kärnkraftsfritt Bottenviken har flyttat från NordanSmaks samlingslokal till Sessionssalen i kommunhuset i Luleå.

Anledningen är NordanSmaks lokal är för liten om alla som förhandsanmält sig kommer!



Här kommer inbjudan till mötet. Välkommen Du också!

KÄRNKRAFTSFRITT BOTTENVIKEN!

Dag: Söndag 11 deckember

Tid: kl 11-16

Plats: Sessionssalen Luleå kommun.

Tyskland ska avveckla kärnkraften men samtidigt planerar det finskaföretaget Fennovoima att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki vid Bottenviken. Kärnkraft här skulle påverka norra Sveriges och Nordkalottens miljö negativt för all framtid.

Vi bryr oss om miljön och vill verka för en hållbar utveckling – därför säger vi nej till kärnkraft vid Bottenviken. Vi kräver att Finland lyssnar på oss – radioaktivitet känner inga gränser. Vi vill arbeta för detta tillsammans med organisationer och personer som har samma mål.

Naturskyddsföreningen i Norrbottens län inbjuder organisationer, föreningar och allmänhet som vill arbeta med frågan till ett möte för att diskutera kommande arbete och manifestationer. Vi bjuder också in Pro Hanhikivi i Pyhäjoki och andra grupper och personer på finska sidan om gränsen som arbetar mot byggandet av ett kärnkraftverk vid Bottenviken.

På ett första arbetsmöte den 30 oktober i Kalix samlades många engagerade människor som vill göra något för att stoppa byggandet av ett kärnkraftverk. Flera olika organisationer och partier var representerade. Vi var överens om att nu måste vi samla alla krafter i Norr- och Västerbotten tillsammans med Pro Hanhikivi och andra i Finland med samma mål.

En arbetsgrupp på sex personer valdes för att fortsätta arbetet. Bl a göra ett nyhetsbrev på svenska och finska och planera manifestationer till den 14-15 januari samtidigt med att Pro Hanhikivi anordnar ett större arrangemang i Pyhäjoki.

Fika kommer att finnas till försäljning.

Meddela gärna att du/ni kommer på mötet så vet vi hur många vi blir.

Kontaktperson:
Lena Lagerstam
för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län
072-23 52 567
0923-503 42
[email protected]

Här kan du ladda ner en affisch (pdf) att sätta upp på din anslagstavla.

Hur går det med löjan och löjrommen, om lekvattnet påverkas av kylvattenutsläpp från vad som ska bli världens största Kärmkraftreaktor.  / Per Holmqvist

NYHETSBREV NORDANSMAK - Lamm och Kärnkraftsfritt

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt och GMO-fritt

Ur innehållet:

1 Lamm finns!

2. Kärnkraftsfritt Bottenviken

1. LAMM FINNS
Vi har ett lamm i kylen och ytterligare tre på väg in.
Lammen har vuxit upp i Avan och leveransen väger 15 kg. De är grovstyckade och det finns några kotletter, en lammsadel, två fårfioler, två bogar, hals och slaksidor. Om man skär loss underbenet i leden så är det lagom stora bitar att frysa in. Koka soppa på benen efter ni sågat varje "underben" i två bitar.
Priset hamnar runt 1.300 kr (87 kr / kg)
Vill ni köpa ett lamm: Klicka här!



2. KÄRNKRAFTFRITT BOTTENVIKEN
Hoten mot de närproducerade livsmedlen ökar. Inte bara GMO hotar vår ekologiska potatis. Nu presenteras planer i Finland att bygga världens största kärkraftverk i Pyhäjoki, 16 mil från Norrbottenskusten.

Ibland funderar man på varför vi gång på gång ska virra in i fossila återvändsgränder? Vad det är för fel med att bygga en hållbar värld och börja nu medans vi som ställer till det mesta fortfarande är vid liv. Jag vill lämna över en värld till mina barn och barnbarn som går att leva i. Jag tror vi är många.

Vill Du vara med i arbetet mot kärnkraften i Bottenviken kan du gå med i ett nybildat nätverk! Läs mer på: Nej till Kärnkraft i Pyhäjoki!

PS! Jag har fått kritik för min slutsats att Uran-vägen är en fossil återvändsgränd.
Vill inte ta debatten då jag egentligen menar att atomkraften är en ändlig resurs, till skillnad för all förnybar...

Per Holmqvist
NordanSmak

NYHETSBREV NORDANSMAK - Fairtradefika!

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt och GMO-fritt!

Lite om innehållet i detta brev:
1. Fairtradefika i NordanSmakbutiken
2. Mat och klimatmässa i Kalix
3. VeckomatKassarna!!!!

1. FAIRTRADEFIKA 19 oktober
NordanSmak är en butik med ett växande sortiment av Farirtradeprodukter. Vi samarbetar med Världsbutiken i Gunnarsbyn och Kulturkaféet och rättvisebutiken Krokodil i Piteå.
NordanSmak deltar i "Fairtradefikautmaningen" och i butiken kommer vi att servera fairtradefika på onsdagen 19 oktober från klockan 12, till kl 16.

Så här skriver Fairtrade :
Var med och slå världsrekord! För att vi ska lyckas få ihop en halv miljon fikadeltagare måste vi sprida budskapet och få så många som möjligt att fika  och arrangera egna fikapauser.

Läs mer om fairtradefikat!

2. MAT & KLIMATMÄSSA i Kalix 27 och 28 oktober

Så här skriver arrangörerna i sin inbjudan:

Hur maten har producerats, varifrån maten har kommit, hur man har konsumerat maten och vad man äter skiljer sig över tid och rum.

Maten har stor betydelse för vår hälsa eftersom det är i maten vi hämtar vår näring, som är så grundläggande för vår hälsa. Forskning påvisar mer och mer att dagens matproduktion och konsumtion står för en större del

av klimat- och miljöförändringarna. Det är bekymmersamt. Därför krävs ändring av våra matvanor. Den ändringen kräver att vi reagerar mera klimat- och miljövänligt för hälsans, klimatets och för miljöns skull.

Du som vill upptäcka lokaproducerad mat eller öka dina kunskaper om mat och miljö är välkommen att delta på detta seminarium.


Program torsdag 27 oktober på Hotell Valhall

10.30 Smakprover och smakövningar med Kristina Wikström, matkonsult, Hushållningssällskapet

12.40 Mat som det är nån mening med. Gita Isaksson, Land och Strand

13.00 Kalix Löjrom – livsmedel med skyddad ursprungsbe- teckning, Reinhold Andefors, Norrbottens kustfiskare

13.20 Hur får vi tag på den lokala maten. Per Holmqvist, NordanSmak

14.00 Klimatsmart mat, Kerstin Haraldsson, Naturskydds- föreningen

14.20 Slowfood, Marianne Björn, LRF

16.00 Mathantverk, Bodil Cornell, Verksamhetsledare Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk


Program torsdag 27 oktober i Sessionssalen Kalix kommun

16.00 Hur kommunicerar vi ut vårt klimat ”budskap/ställningstagande” till våra kunder och anställda (nya och befintliga). Vad ska vi kommunicera och vad bör vi ha gjort innan vi startar. Jessica Cederberg Wodmar.

17.15 Fika

17.30 Kolsänka för miljö och energi. Peder Nilsson, Naturbruksgymnasiet.

17.50 Möjligheter till företagande inom energiområdet och energieffektivt företagande, Fred Nordström, VD Nenet AB.

18.10 BoRö Energiprodukter. Johan Ekholm, utvecklingsansvarig BoRö Pannan AB.

18.30 Billerud och förnybara energimöjligheter i det hållbara samhället. Stina Blombäck, Hållbarhets– och Energidirektör Billerud AB.

19.15 Bli klimatsmart i din vardag med Jessica Cederberg Wodmar.


Som ni ser finns NordanSmak representerade på torsdagens eftermiddagsseminarium. Vi kommer också att finnas med torgförsäljning på Galleria Kalix fredag 28 oktober mellan 10.00- 16.00.

Om allt faller på plats hittar ni dessutom Tyskans Deli från Jokkmokk samtidigt ute på torget.


Följ förberedelserna för mat- & klimatmässan i Kalix på Facebook


3. VECKOMATKASSARNA

I gårkväll träffades vi, några leverantörer och Anna från styrelsen för att planera logistiken av "råvaror" in till omlastningen inför lanseringen av NordanSmaks VeckomatKassar med tre måltider.



Vi pratatde också om lite policyfrågor, som hur mycket närproducerat är "maximalt närproducerade råvaror"

Vår VeckoKasse ska ju innehålla Maximalt närproducerat och ekologiskt... Vad innbär det egentligen? Accepterar kundena att det är mycket närproducerat under norrbottnisk skördetid på hösten och mindre under sen vår.


Ska man köpa enstaka kassar, eller ska man prenumerera, eller ska det finnas både och?

Om man prenumererar ska det gå att betala med autogiro?

Hur mycket ska man dra varje vecka om priset på Kassens innhåll varierar?

Jag fick i uppdrag att skriva ett förslag till policy för "närproducerat" och "prenumerationspris" på kassarna.

Detta angenäma problem skapar en del nya rynkor i i min redan så skrynkliga panna, så nu har jag börjat "skruva" på mössan.

 

Återkommer inom kort med ett Nyhetsbrev med policydokument och en länk till en första Kasse, när den är klar att beställa.

 

Hälsar Per från NordanSmak





NYHETSBREV NORDANSMAK Ny leveransdag!

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-fritt!

Innehåll denna vecka:

1. Ny leveransdag

2. Lite om vad som hänt under hösten

3. Lite om framtiden

1. NY LEVERANSDAG
Som ni alla känner till har vi haft torsdagar som huvudsaklig leveransdag.
Detta ändras nu till måndagar!

Så här ska det fungera från och med 10 oktober 2011:

a. Ni beställer i webButiken fram till kl. 12.00 tisdag förmiddag  och får en orderbekräftelse. Som vanligt!

b. Under eftermiddagen nästföljande måndag levererar NordanSmak Din / Er beställning med Elbil i centrala Luleå och med Bussgods till övriga Norrbotten

Enkelt va?
Varför denna ändring?
Jo, NordanSmak tänker återuppta och vidareutveckla de populära "VeckoKassarna" med färdig mat som vi levererade när vi startade webButiken på riktigt i mars 2008.
Att ha en Kasse med tre dagars mat hängande på dörren när arbetsdagen är över på måndag, är väl inte helt fel. Att kunna åka och hämta barnen på dagis utan att passera stormarknaden tror vi har sina fördelar. Det kan kanske till och med bli tid över att hjälpa barnen med läxorna eller spela något kul spel tillsammmans.
Vi räknar med att vår nypremiär på VeckoKasse ska vara igång under vecka 42. Vi meddelar i nytt Nyhetsbrev när VeckoKassen går att beställa.
OBS! Prenumerationerna på Wallers Grönsaker delas fortsättningsvis ut på fredag i Kalix, som vanligt!

2. LITE OM VAD SOM HÄNT UNDER HÖSTEN...
Det har varit en hektisk tid, med försäljningsrekord i "vanliga Butiken" flera gånger sedan slutet av juli.
En av framgångsfaktorerna är Surdegsbrödet från Bensbybagaren som NordanSmak har förmånen att få sälja.
En annan orsak kan vara att allt fler hittar in till NordanSmaks Butik på Stationsgatan. Det sägs ju att det tar tre år att etablera en verksamhet. Så om det stämmer når NordanSmak igenkännande inom ett halvår.
En tredje faktor kan vara att vår Butik börjar vara intressant för våra leverantörer. En god cirkel som får till följd att våra butikshyllor är fyllda med spännande lokala, ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Torgförsäljning
NordanSmak har inte deltagit mer än på en av de torgdagar som arrangeras på Nytorget (utanför Åhlens) - Luleås nya torgplats.
Detta beror i huvudsak på att vi inte har haft personal för att klara försäljning utanför vår egen Butik på fredagar. En annan orsak är också att vi är tveksamma till att konkurrera med våra egna leverantörer som själva hyr in sig på torget.

Musikens Makt
Däremot var vi med när TV4:as Matresa passerade Luleå och hade en heldag i den lokala matens ära på Nytorget. Bröd, ägg, olja grönsaker, allt sålde slut. Samtidigt och på kvällen samma dag hade NordanSmak "restaurang" under Muskens Makt-arrangemanget på Gültsauudden i Luleå. Läcker vegansk Morotsoppa med kokosmjölk och chilli, tillsammans med surdegsbröd och hummus. Och ett glas svensk ekologisk äppeljuice.
Soppan sålde slut i tre omgångar, varvid fjärde svängen till köket resulterade i en balja Tomatsoppa...

Anna och Per på Bodens Skörde- och Miljödagar     (foto: Tommy Jalar)

Bodens Skördemarknad
En av de trevligare stunderna på verksamhetsåret är de tre dagarnas marknad i Boden i slutet av augusti.
I år var det inget undantag. Ett veckoslut med fint väder, trevliga kunder, bra försäljning med rekorddagskassor varje dag.

Gunnarsbyns Grönsaksmarknad
En annnat arrangemang som man längtar till varje år är höstmarknaden i Gunnarsbyn. Trevligt, inte bara för att man mycket snabbt säljer "hur mycket som helst", utan också för att i Gunnarsbyn är rättvisa i tredje världen lika viktig som lokal utveckling. Eller kanske är rent av en rättvis värld en förutsättning för ett lokalt engagemang.Eller är kanske ett lokalt engagemang förutsättningen för en rättvis handel med tredje världen.

3. LITE OM FRAMTIDEN...
Som vi berättade är vi i slutspurten att knyta ihop våra VeckoKassar med ingredienser och tillagningstips till tre måltider. Håll ut!

Det finns också en hel del närproducerade grönsaker kvar i våra leverantörers källare och kylrum. Wallers Grönsaksprenumerationer rullar vidare och nya prenumeranter är välkomna. Veckans Grönsaker med potatis / Veckans Grönsaker utan potatis !

Vi söker kontaktpersoner bland personalen på Sunderby Sjukhus och Luleå Tekniska Universitet som vill vara "ambassadörer" för GrönsaksKassar till arbetsplatsen.
Det är enkelt, ring till Per H 070-362 30 18 så kan jag förklara, eller skicka ett e-brev
Idén är glasklar. I ena ändan finns närproducerade grönsaker som vill bli uppätna.
I andra ändan tror vi oss veta att det finns personal på Universitet och Sunderby sjukhus som längtar efter just lokala grönsaker. Däremellan finns NordanSmak som vill knyta ihop dessa båda intressen. Ni beställer i webBtiken, vi packar och levererar ut till en förutbestämd plats på Era respektive arbetsplatser.

Vi är också på jakt efter någon som kan jobba några timmar varje vecka. Vi som jobbar är ju alla som bekant mellan 50+ och döden, därför skulle det behövas någon timarbetande ungdom som kan sänka arbetsplatsens höga medelålder.

Nu slutar jag, men återkommer så fort vi har något nytt att berätta!  / Per Holmqvist

GRÖNSAKSKASSAR & SURDEGSBRÖD

Hej Vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt

Nu är det dags för Nyhetsbrev från NordanSmak - äntligen.

Ur innehållet denna vecka:
1. Prenumerera på GrönsaksKassar
2. Prenumerera på Surdegsbröd
3. EkoFrukt på Jobbet
4. Tre rätter i VeckoKasse - intresseanmälan



1. GRÖNSAKSKASSAR
I Kalix. Under 10 veckor förra hösten levererade NordanSmak tillsammans med Wallers Grönsaksland och GJ Offset GrönsaksKassar till 45 prenumeranter i Kalix kommun.
Inspirerade av detta uppskattade initiativ, brassar vi för fullt även denna höst. Denna gång utan GJ Offset som prioriterar om- och tillbyggnad av tryckerilokalerna. I Kalix levererar i huvudsak Wallers, som vanligt, men vi förhandlar med Bussgods och andra aktörer om att "dela ut". Mer info om detta när avtalet är i hamn.
Det finns Kassar med enbart Grönsaker: Grönsaker i Kalix
Det finns Kassar med Grönsaker och Potatis: Grönsaker med Potatis i Kalix

I Luleå. Vi utvidgar nu också möjligheten att prenumerera med området i Luleå centrala delar*, där huvuddelen av grönsakerna levereras av Staffansgården i Brändön. För att få ett varierat utbud kommer vi att komplettera från andra "likvärdiga odlare" i leveransområdet.

Även i Luleå kan man välja mellan två alternativ:
1. Grönsaker i Luleå;
2. Grönsaker med Potatis i Luleå

* Centrala Luleå: Centrumhalvön, Bergnäset, Mjölkudden, Notviken, Porsön, Björkskatan, Skurholmen, Hertsön, Örnäset, Svartöstan

Till övriga Norrbotten. Vi levererar även till närmaste utlämningsställe för Bussgods för er som bor utanför Luleå och Kalix. Men då förutsätter det att ni varje vecka kompletteringshandlar i butiken för minst 250 kr.



2. SURDEGSBRÖD FRÅN BENSBYBAGAREN
Det ekologiska surdegsbrödet från Bensbyns Stenugnsbageri har blivit en fullständig succé. Så populärt att brödet oftast tar slut flera timmar före stängningsdags i Butiken. Brödet säljs exklusivt genom Bageriet i Bensbyn och hos NordanSmak.
För att på något sätt möta efterfrågan, så att alla som vill ha bröd också kommer att få det, så går det nu att prenumerera på bröd och få det levererat varje vecka i samband med leveranser av GrönsaksKassarna.
Det vill säga att vi levererar nybakat bröd samtidigt med "Din" prenumeration på Grönsaker.
Här hittar Du Brödprenumerationen: Surdegsbröd!



3. EKOFRUKT PÅ JOBBET
NordanSmak vill "bli större" med sitt Ekofrukt på Jobbet.
Därför lägger vi in en "ny" produkt som heter prenumeration: Ekofrukt på Jobbet,
För att prova Ekofrukt på Jobbet, kklicka på: Prova på i 3 veckor

Ni som redan bestämt Er för NordanSmaks Ekofruktleveranser till Din arbetplats klickar på: Vill ha Ekofrukt varje vecka och fortlöpande!
Ni som jobbar på en arbetsplats med EkoFrukt på Jobbet från NordanSmak kan även prenumerera på Surdegsbröd från Bensbybagaren: 
Surdegsbröd!
Skriv i kommentarsrutan vilket bröd ni vill ha så levererar vi detta samtidigt med frukten.


4. VECKOKASSE, TRE RÄTTER - INTRESSEANMÄLAN
NordanSmak planerar att återuppta de uppskattade VeckoKassar med ingredienser och tillagningstips som vi komponerade varje vecka för ett par år sedan. Då innehöll Kassen en måltid, men nu tänker vi utvidga till tre måltider, en soppmiddag, en kött / vegetarisk och en fiskrätt.
Vi ska ha så mycket lokala ingredienser som bara är möjligt och vill gärna ha tips på bra recept med lokala råvaror. Gärna med mycket grönsaker och rotsaker som bas...
Skicka tipsen till Recepttips VeckoKassar

För att få en uppfattning om hur stort intresset är för en VeckoKasse med "Närproducerade råvaror" till tre rätter kan Du gå in på VeckoKasse - Intresseanmälan. Anmälan är inte bindande, utan bara ett försök att få reda hur många Kassar det rör sig om varje vecka och om vi i så fall behöver stärka NordanSmak på personalsidan...
Vi hoppas vara igång med VeckoKassarna igen i slutet av september!

Nu slutar jag för denna gång, men återkommer inom kort med ytterligare Nyhetsbrev.
Om Ni vill förstås.

/ Per Holmqvist

GMO-Seminarium 22 mars!

Hej Vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt

ÄR DETTA EN GMO-POTATIS?


Hur ska du veta?

KVÄLLSTRÄFF
Välkommen till Sunderby Folkhögskola tisdag 22 mars kl 19.00 Fritt inträde!
NordanSmak, tillsammans med Naturskyddsföreningen, Länsstyrelsen, Grans Naturbruksskola och Hushållningssällskapet arrangerar ett heldagsseminarium om Norrbotten ska var GMO-Fritt eller om länet ska vara öppet för GMO-grödor.

POLITIKER
Vet Du allt vad Du behöver veta om GMO? Vet Du tillräckligt för att fatta "rätt" beslut när Ni får in medborgarmotioner till Er om GMO-Fri kommun eller ett GMO-Fritt landsting?
Denna tisdag 22 mars så kan Du få reda på lite mer...

JORDBRUKARE
Vet Du allt vad Du behöver veta om GMO?
Vet Du tillräckligt för att svara "rätt" Du får frågor från Dina kunder om GMO...
Denna tisdag 22 mars så kan Du få reda på lite mer...

BUTIKSFÖRESTÅNDARE
Vet Du allt vad Du behöver veta om GMO?
Vet Du tillräckligt för att svara "rätt" Du får frågor från Dina kunder om GMO...
Kanske Du vill veta vad som gäller när Du ska certifiera Din Butik som GMO-Fri.
Denna tisdag 22 mars så kan Du få reda på lite mer...

MÄNNISKA OCH MEDBORGARE
Vet Du allt vad Du behöver veta om GMO? Vet Du tillräckligt för att ställa de "rätta" frågorna till Din Jordbrukare, Intresseorganisation, Butik om GMO... Kanske Du vill veta hur Du ska få Din butik, kommun, landsting att certifiera sin verksamhet som GMO-Fri.
Denna tisdag 22 mars så kan Du få reda på lite mer...

PÅ KVÄLLSMÖTET ÄR FRITT INTRÄDE!

DAGSPASSET!
Under Dagspasset 22 mars kl 10.00 till 17.00 har det kostat 100 kr att anmäla sig. 100 kr är vad lunch och 2 kaffe kostar.
Anmälningstiden har gått ut! Men om Du vill vara med på Dagspasset är du välkommen.
Ta med en packe med mackor från Bensbyns Bageri som Du handlat hos NordanSmak och ett glas mjölk från Norrmejerier så att Du står Dig under dagen. Det är liksom lite för sent att beställa lunch.
Så, om du fixar käk själv så är Du är välkommen också under dagspasset, såklart!

Om du vill läsa hela programmet, skrolla neråt i bloggen!

Hälsar Per på NordanSmak

NYHETSBREV GMO-FRITT NORRBOTTEN

Hej Vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt!

ETT GMO-FRITT NORRBOTTEN
ELLER ETT LÄN MED GMO-GRÖDOR?

Välkommen till en hel dags seminarium om GMO-frågan
Sunderby Folkhögskola den 22 mars,
med start kl. 10.00

Samtalsledare under dagspasset: Robert Bergman journalist, Piteå

Avgifter för dagspasset: Ungdomar under 25 år Gratis, fika, lunch och fika

Över 25 år 100 kr för fika, lunch och fika.

Betala 100 kr i webButiken före 17 mars.
Klicka här för att anmäla dig / betala!

Eller förhandsanmäl dig senast 17 mars till:
[email protected] eller tel 0911-23 31 13; 070-397 83 91.

Företag betalar en lite större deltagaravgift! Kontakta Christina! 

Kvällspasset gratis inträde för alla åldrar!

Vi som arrangerar
seminariet är:
Länsstyrelsen, Grans Naturbruksskola, Hushållningssällskapet, Naturskyddsföreningen, NordanSmak.

GMO-frågan är komplicerad och okunskapen och begreppsförvirringen är stor. GMO-debatten visar sig spänna över områden som etik, miljö, ekonomi, landsbygdsutveckling, livsmedelsförsörjning, världssvält, industriråvara och mycket mycket mer.

För att tydliggöra dessa problemställningar kommer vi på detta seminarium att arbeta med två framtidsbilder:

1. En vision av en framtid i ett GMO-fritt Norrbotten

2. En vision av en framtid med kommersiella GMO-grödor i Norrbotten


Dagsprogram (med reservation för vissa ändringar)

10.00 Välkomsthälsning!
Jan-Olof Puranen, Hushållningssällskapet

10.15 Vad är GMO?
Lantbrukaren, Skogsnäringen och GMO? Jens Sundström SLU (30 min) Regler för GMO (EU och Sverige), procedur för godkännande och aktuella GM-grödor. Jenny Andersson, Jordbruksverket (30 min) Lantbrukarens dilemma, Miljöfrågan, Giftspridning och GMO Herbert Nyman Svenskt Sigill (30 min) Etiken och GMO - Forskarrapport

12.15 Lunch

13.00 Presentation av de två framtidsvisonerna

GMO-grödor i Norrbotten
Mattias Laitamaa odlare, Kristofer Vamling BASF

Ett GMO-Fritt Norrbotten
Samuel Waller grönsaksodlare, Peter Einarsson Ekologiska Lantbrukare

14.00 Opponentutfrågning
Visionärerna frågas ut och opponenterna kompletterar Opponenterna kommer från: Jordbruksdepartementet, Jenny Andersson Jordbruksverket, Miljöområdet Patrik Eriksson GreenPeace, Forskarvärlden Jens Sundström, konsumentintressen Camilla Sparring, producentintressen Ann-Charlotte Berntsson, Herbert Nyman m.fl

15.00 Kaffepaus

15.30 Opponenterna och visionärerna frågas ut
Seminariets övriga deltagare får möjlighet till dialog med denna utvidgade panel.

16.45 Sammanfattning av dagen

17.00 – 19.00 Uppehåll för middag och återhämtning

19.00 KVÄLLSMÖTE på Sunderby Folkhögskola.
Brett öppet möte där erfarenheterna och slutsatserna från de två ”visionerna” presenteras. Därefter ska det bli en workshop med mål att ta fram två fiktiva handlingsprogram för hur ett GMO-Fritt Norrbotten ska förverkligas, samt hur ett Norrbotten med GMO-grödor ska bli verklighet. Politiker, producenter, konsumenter, forskare, vem gör vad?

OBS! Lokaltrafikens bussar mot Sunderby Sjukhus passerar Folkhögskolan!

21.30 Dagen avslutas

Mer info:
Bo Wiberg Grans Naturbruksskola tel 070-574 26 46
Simon Jonsson Naturskyddsföreningen tel: 070-222 36 81 
Elisabeth Öberg Hushållningssällskapet tel: 0911-607 57 
Per Holmqvist NordanSmak tel: 070-362 30 18




NYHETSBREV GOD JUL OCH RAWFOOD

God Jul alla vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt!

Ur innehållet:
1. God Jul och öppettider
2. RAW Food

1. GOD JUL ALLESAMMANS
Nu närmar sig Julafton. Alldeles för fort.
Vi på NordanSmak kommer att ge personalen en välbehövlig ledighet under "jullovet".
Så här ser det ut med öppettider i butikerna.

WebButiken:
Sista beställning kl 9.00 måndag 20 dec för leverans på torsdag 23 dec. Möjligen går leveranserna iväg redan på onsdag. Det är risk för restningar då både Praliner, skinka, kalvsylta och Prinskorven är populära.
Beställningar efter kl. 9.00 på måndag 20 dec levereras först i januari, på torsdag 13 januari

NordanSmakButiken:
Öppet som vanligt mellan 11 - 18 på Stationsgatan 25 på måndag (21/12), tisdag (22/12), onsdag (20/12) och torsdag (23/12)
Julafton stängt. Öppnar igen den 10 januari

NordanTorget:
I butiken bredvid NordanSmak är det Julmarknad och öppet 10 - 17 måndag 20/12 till och med torsdag 23/12.
Det är gratis marknadsplats för alla leverantörer och hantverkare att vara "med" och sälja under dagarna fram till Julafton.  Vill Du / Ni vara med på Torget, kontakta Per 070-362 30 18
Anmälda hittills är:

Cafe NordanTorget.
Gerd serverar ekologiskt kaffe med hembakat, Men också färskpressad ekologisk Apelsinjuice, Äppeljuice och juice på morötter odlade i Norrbotten...

Mariannes mat.
Förutom både pajer och bakverk, säljer också jättefint hantverk (perfekta julklappar)

Marieyeah!
som också har "många perfekta" julklappar

Bensbyns Stenugnsbageri som kommer att sälja vörtbröd, sillabröd och nöt & fruktlimpor. Det är oklart om Mikalel bagare har möjlighet att närvara på NordanTorget, men hans bröd är väl fullgod ersättare.

RAW Foundation med Maria Öman är på NordanTorget under delar av dagarnna måndag och tisdag. Maria berättar och lagar till chokladbollar och andra läckerheter som tillagats utan uppvärmning... Läs mer om RAW Food i texten nedan!



2. RAWFOOD
Klockan 4 förra tisdagmorgonen dimper det ner ett brev i e-postlådan
"Hejsan Per.. äntligen! Har nu suttit med Janice i telefon till Kanada i nästan 2 timmar och vi har spikat ett schema för januari..."
Det är Maria Öman som skickar iväg en morgontidig lägesrapport.
Maria och hennes RAW Foundation drar igång en utbildning på NordanTorget i januari.
Intresserad? Det finns platser kvar... Skriv ett e-brev till Maria: Klicka här!
Så här kan vi beskriva Maria och RAW Foundation


Rawfood kommer till Norrbotten

– Det känns bra att vi kan lägga landets första certifieringar av coacher  inom ‘Living on Live food’”i Norrbotten, säger Maria Öman som själv utbildat sig i Canada och USA.

Maria Öman, har under ett par år rest omkring i USA och bott i Canada där hon kom i kontakt med Rawfoodpionjären Alissa Cohen som var med och drog igång Rawfoodrörelsen i USA för 25 år sedan.


Flyttat hem

Men den bidragande orsaken till att Maria tänt på Rawfood är Janice Skoreyko, från Canada som vigt sitt liv åt Rawfood i tio år och som har utbildningsinstitutet RAWfoundation I Kanada. Nu har Maria flyttat hem till Luleå och på NordanTorgets Julmarknad delar hon med sig av sina erfarenheter av mat som tillagats utan uppvärmning.

– Jag har själv kommit tillrätta med en krånglande mage, sedan jag gick över till Rawfood, berättar Maria. Om man äter mat som inte är halvfabrikat och som inte förändrats genom uppvämning så är jag övertygad om att kroppen kan tillgodogöra sig näringen på ett bättre sätt.

Under januari kommer Maria, tillsammans med vännen och kollegan från Canada Janice Skoreyko, att ha en utbildning av Rawfoodcoacher i Luleå. Den första i Sverige.

– Det känns verkligen kul och hedrande att få hit en Rawfoodambassadör med en sådan kaliber som Janice. Hon komponerar bl a restauragmenyer och är allmänt erkänd inom RAW food världen för sin fantastiska mat och sin positiva utstrålning. Tänk att hon kommer till Luleå! säger Maria och entusiasmen gnistar i hennes ögon.

På NordanTorgets julmarknad, berättar Maria om hur man gör sin egen pizza utan att ha mer än 42° i ugnen, och Lasagne, mandelmjölk…

 

Provsmaka!

Välkommen att provsmaka och fråga Maria om varför hon väljer mandel, nötter, bär och närproducerade ekologiska grönsaker framför kalvsylta och julskinka.

Går det verkligen att överleva på Rawfood i Norrbotten?

Fråga Maria!

Hon träffas på NordanTorget på Stationsgatan 25 på måndag 20 dec  och tisdag 21 dec...



Ha det gott! Vi hörs! / Per Holmqvist NordanSmak


NYHETSBREV NÖT OCH FRUKTBRÖD & JULMAT

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt!

Innehåll denna gång:

1. Nöt och Fruktbröd
2. Jultider
3. Julsortiment



1. ÄÄÄÄNTLIGEN, NÖT OCH FRUKTBRÖD!
I över ett år har vi väntat. Nu är det här!
Redan i måndags kunde erbjuda våra kunder både Vörtbröd, Vörtlimpa och Rambröd i butiken på Stationsgatan.
Det var Mikael Lövgren, Bensbyns nya stenugnsbagare som varit förbi under helgen och levererat bröd från ett av de första provbaken. Läckert!
Idag var Mikael förbi med ett par lådor med Nöt och Fruktbröd. Så nu finns dessa fyra brödsorter både i butiken på Stationsgatan och i webButiken. (Klicka på "bröden" så kommer ni till webButiken)

Mikael kommer till NordanTorget i "butiken bredvid" och berättar om sitt bröd och sina bakmetoder onsdag 15 december på eftermiddagen. Välkommen då! Vi har fika och färskpressad apelsinjuice till försäljning.

Om allt utvecklas som vi hoppas kommer vi att ha färskt bröd två dagar i veckan. Vi planerar också att utveckla vår Ekofrukt på Jobbet-sevice med att vi också ska leverera Mikaels bröd till arbetsplatser.
Vill Ni redan nu ha bröd levererat till Din arbetsplats så beställer och betalar Du / Ni i webButiken och skriver i kommentarsrutan till vilken arbetsplats de ska levereras. Om Ni inte har Frukt på Jobbet så är minibeställningen 10 bröd per gång för att Vi ska leverera bröden fraktfritt till Ditt jobb. ( I centrala Luleå) I övriga länet levererar som vanligt med Bussgods.

Special för boende i Kalix: Nu när Wallers Grönsaker är slutsålda för säsongen så erbjuder vi prenumeration på bröd från Bensbyns Stenugnsbageri. Levererat till Din dörr! Skicka in en intresseanmälan så kontaktar vi Er, klicka på: Brödprenumera!

2. JULTIDER
Förutom vår normala öppettider vardagar 11-18, kommer vi att ha öppet mellan 12 - 15 varje lördag fram till Jul!

Onsdag 15 december kl 10 - 17 är det Julmarknad på NordanTorget (butiken bredvid NordanSmaks butik på Stationsgatan.)

Marieyeah! med sina stickade sittunderlag, mössor, halsdukar och andra hantverksprodukter har bokat bord! Marie är också månadens "utställare" och hänger upp sina tavlor i veckan.

Utöver Marie kommer Bensbybagare Mikael att berätta om sitt nystartade Stenugnsbageri och hans planer att bygga en vedugn i sommar och filosofin bakom brödet och varför han väljer ekologiska och närproducerade ingredienser. Naturligtvis kan du köpa en och annan limpa direkt av bagarmästaren.

Om inte ett möte lägger hinder i vägen för Marianne Björn - Mariannes Mat, hon med Västerbottenspajerna ni vet) ska hon också vara med under delar av onsdagen. På begäran från oss på NordanSmak kommer hon att lansera en paj med Skabramost, som en verkligt lokal variant, istället för ost från utanförlänet. Marianne har lovat att också lansera en helt vegetarisk paj den 15 december på NordanTorget.

Åsså JN Fisk, med rökt och marinerat. Regnbåge. Hoppas vi! För han har ett styrelsemöte inplanerat i Kalix. Men nog är väl ett NordanTorg viktigare än en träff med Naturbruks... Nä, kanske inte, nog är Naturbruks viktigare. Vi får väl hålla Jans fiskar varma.

Vi får inte glömma vårt eget café på NordanTorget Kaffe med dopp, Färspressad ekologisk apelsinjuice och kanske vi får igång vår nya morots- och äppeljuicemaskin också.
Varje onsdag, torsdag och fredag fram till jul har vi öppet på NordanTorget.

3. JULSORTIMENT
Julglögg Talvatis, Palogårdens praliner, Skinka, Prinskorv, Julkorv, Kalvsylta, Grönkål, Rökt hel Fårfiol, Gravad Regnbåge, Godis,  Ekologiska Russin, Mandel, Dadlar, Fikon, Äpplen, Apelsiner, Clementiner (Godare clementiner har i alla fall jag aldrig smakat). Ortens Morötter, Potatis, Palsternacka...

Himmel va' mycke' god mat som finns i NordanSmaks webButik, i NordanSmakButiken på Stationsgatan och på NordanTorget i "butiken bredvid"! Eller hur? Och mer är på väg in!
Är du också på väg in?


Hälsar Per


Nyhetsbrev inför Julförberedelserna

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt.

Ur innehållet
1. Nytt i Butiken
2. Skriv på för Nattågen
3. NordanTorget med juicebar


1. NYTT I BUTIKEN
Janne Fiskrökare är tillbaka efter en välbehövlig 3 månaders semester. Under hans frånvaro har våra marinerade rökta Regnbågar inte funnits i vårt sortiment.



Men nu är de tillbaka, både Janne, hans fru och deras fiskar. Det är de välkända Cheddarostgratinerade fiskfiléerna, den gravade regnbågen och flera av de gamla godingarna. Men det är också en nyhet, Thaikryddade rökta regnbågsfiléer. Den lär vara lite heeet. Prova!


Nu när de norrbottniska, läckra grönsakerna börjar sina öppnar vi för import av det gröna från övriga Sverige och världen. Därför finns både Blomkål, Brytbönor och Broccolli åter is "grönsaksdisken". Till Grönsaksdisken!
Så vill vi också påminna om att det finns kvar rökt Fårfiol och grovstyckade lamm i låda.

Vi kommer också att få hem en hel del Julmat, förutom Fårfiol och Talvatisglögg. Dessa produkter hamnar i Vecjans Varor eller i Kategorin "Inför Julen" så fort vi får in dem.
NordanSmak kommer också att komponera Julkorgar med delikatesser som riktar sig till företag... Närproducerat. Ekologiskt och Rättvisemärkt att ge bort till sin personal eller till sina affärsbekanta.



2. RÄDDA NATTÅGEN
Rikstrafiken vill lägga ner ett av nattågen som idag går upp till övre Norrland. Pengarna man "tjänar in" ska användas för att bygga motorvägar och förbifartsleder i de tre största städerna i södra Sverige.
Nu har Miljöförbundet Jordens Vänner startat en e-brevskampanj för att få regeringen och rikstrafiken att ändra sina planer att lägga ner ett av nattågen till Norrbotten.

Gå in på
www.mjv.se och skriv ett e-brev till ansvariga beslutsfattare.

3. NORDANTORGET MED JUICEBAR
Nu när de lokala grönsakerna ebbar ut i sortimentet övergår vår Saluhall i lokalen "bredvid" till en Juicebar, café och Butikshotell.
Vi serverar färskpressad ekologisk apelsinjuice, men även morots- och äppeljuice finns.
Så fort vi får första leveransen av Mikaels surdegsbröd, han som bakar i stenugn i Bensbyn, så kommer vi att förutom att sälja hans bröd i webButiken också servera mackor från Mikaels bröd i Caféet.

Vi kommer att ha Julmarknad under veckorna fram till Jul. Om Du har nåt att sälja så kan Du höra av dig och boka bord på vårt NordanTorg.
Öppettider på NordanTorget under november är onsdagar, torsdagar och fredagar mellan 12 till 18.
I NordanSmakButiken är det öppet måndag till fredag 11 - 18.
Välkomna in och handla, fika eller bara för att du är nyfiken...

Per Holmqvist
NordanSmak

NYHETSBREV Saluhall igen!

Hej Vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt...

Ut innehållet denna vecka:

1. Saluhallen ny marknadsplats
2. Succé med Wallers och GJ
3. Bra resultat
4. Rökt fårfiol och Lamm äntligen på G


1. MARKNADSPLATS SALUHALLEN
Onsdag och torsdag kommer vår första "småföretagare" att hyra in sig i Saluhallen. Det är Marieyeah som gör de fina stickade sittdynorna i Morjärvsgarn och återanvänt skinn som blir vår premiärföretagare i "Butikshotellet / Saluhallen"
Dessutom utvidgar vi samtidigt utbudet i caféet och säljer förutom kaffe med dopp, nu även färskpressad ekologisk apelsinjuice. I nästa vecka hoppas vi även kunna ha färskpressad morots- och äppeljucie på menyn.

2. SUCCÉ MED WALLERS GRÖNT
Efter den slutsålda första prenumeratonsperioden avslutats finns nu chansen för Er att beställa ytterlligare en omgång Grönsaker om fem leveranser "Hem till Din dörr!"
Även Ni som inte fick möjlighet förra gången har nu chansen! Klicka här!

3. BRA RESULTAT
September månad blev historisk - för första gången hade NordanSmak en månadsförsäljning som passerade 100.000 kronorsvallen.
Egentligen hade vi tänkt att detta försäljningsresultat skulle vara passerat redan i mars i år. Men det är inte alltid enkelt att vara pionjär i Närproduceratbranchen, med ett rent Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GO-Fritt sortiment. Men eftersom vi ökar och ökar  och ökar, så fortsätter vi!
För att kunna slappna av hade vi behövt tredubbla septemberresultatet varje månad framöver. Varför inte? Om varje kund tar med tre kompisar som blir kunder som tar med tre kompisar som blir kunder, som tar med...

4. RÖKT FÅRFIOL OCH LAMM
Bosse från Ovine ringde och undrade hur många rökta Fårfioler vi skulle beställa inför julen.
Vi bokade upp 7 st som ska ligga till försäljning i webButiken runt den 15 - 20 november.
Även lammen är på G. Äntligen säger väl Ni i Svartöstan som väntat i månader...

Nu ska jag sova!
Måste upp tidigt och gjuta den sista lilla biten golv i badrummet i Bondersbyn...


Hälsar Per på NordanSmak

NYHETSBREV Saluhall

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt!

Ur innehållet denna vecka:

1. Succé för grönsaksprenumerationer
2. Saluhall i Luleå
3. Tidplan för Gemenskapsföretag

1. GRÖNSAKSPRENUMERATIONER
Ett par timmar efter vi lagt ut "Wallers Grönsaksprenunmerationer" i webButiken och tillsammans med GJ Offset delat ut flygblad i hela Kalix kommun hade fler än 30 prenumeranter betalat grönsaksleveranser under 5 veckor.
Nu när 45 st har betalat har vi släckt ner den i webButiken. De som nu prenumererar kommer att erbjudas en fortsatt leverans av ytterligare fem Kassar när denna första period är färdiglevererad.
Det är lite för tidigt att kalla det succé, trots att vi fått många positiva omdömen. Men vi återkommer när vi utvärderat samarbetet och hela satsningen.

Lite bakgrund: I ett samarbete mellan Wallers Grönsaksland, GJ Offset och NordanSmak levereras Grönsakskassar varje vecka under 5 veckor till de i Kalix som betalat in prenumerationsavgiften på 650 kr.
Wallers producerar och packar. Vi på NordanSmak administrerar betalningar och tar fram leveranslistor. GJ Offset levererar Kassarna vid prenumerantens dörr i samband med att de delar ut ReklamGuiden i hela Kalix kommun.
Initiativet är en del av Projekt "Närproducerat som utvecklingskraft" i Leader Polaris.
Kanske något för NordanSmak att dra igång i flera kommuner. Intresserad?

2. SALUHALL NORDANTORGET
I morgon, torsdag 7 oktober öppnar NordanSmak Saluhall i "Butiken bredvid" på Stationsgatan 25 i fd. Hemmias lokaler. Under premiärdagen finns grönsaker från Mattesbäcken, Wallers och Staffansgården till försäljning, men även Carina från Luleå Konfektyr kommer att sälja sina produkter.
Vi kommer även att servera billigt premiärfika, ekologiskt kaffe, rättvisemärkt te, hembakat från Mabo, våra vänner på Gymnasiesärskolan å lite sånt. 10 kr för "kaffe och kaka".
I ett samarbete med elever från Entreprenörsgymnasiet i Luleå kommer Sara och hennes kompis att presentera sitt projektarbete "Titos Favoriter" ett ekologiskt hundgodis som flickorna beskriver så här:

Titos Favoriter är en underbar blandning av lever, morot och massvis med kärlek. Ett hundgodis helt utan konserveringsmedel eller E-ämnen. Vi använder enbart ekologiska och/eller närodlade råvaror.

Vi hoppas att fler nystartare hör av sig och bokar bord på NordanTorget och provar sina produkters förträfflighet...
"Månadens utställare" i Saluhallen är fotografen Matilda Holmqvist som ställer ut fem av sina foton.

3. GEMENSKAPSFÖRETAGET NORDANSMAK Nu börjar konturerna för Gemenskapsföretaget NordanSmak sakta ta form. För att utveckla verksamheten måste NordanSmak försöka få flera aktiva ägare. Målet är att producenter, konsumenter / kunder, samarbetspartners och intresseorganisationer ska "komma med" och arbeta med Närproducerade livsmedel som utvecklingskraft.

Vi hoppas vara klar med övergången till Gemenskapsföretag före årsskiftet.

Mer info kommer framöver...


Hälsar Per H på NordanSmak

 


NYHETSBREV ombyggd webButik

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt

Innehåll denna gång:

1. Ny kategoriindelning i webButiken
2. Wallers Grönsaker till Din dörr (OBS! Bara i Kalix kommun!)
3. Poliikerenkät om GMO-Fritt

1 Ny indelning av kategorierna
Det är flera kunder som berättat att de tycker att det är svårt att hitta den produkt man söker i webButiken.
Mejeriprdukter har funnits dels i Kategorin "Närproducerat" – Norrmejeriers sortiment, och ekologisk Bregott från Arla har legat under Mejeri i Långväga eko.
Det är ju tjorvigt och svårt att förstå varför det ena ligger här och det andra där.
Syftet är vällovligt för vi på NordanSmak vill lyfta fram det Närproducerade, framför allt annat.

Hur som helst har vi - läs Susanne - satt sig ner och gjort en ny Kategoriindelning. Nu hittar Du alla mejeriprodukter under samma rubrik: Mejeri.
För att ge de närproducerade produkterna företräde har varje produkt en liten rubrik: "norrbotten" ; "svensk eko"; "utland eko". Norrbottensprodukterna visas längst upp på listan, därefter kommer de svenska och längst ner hittar Du produkter från utlandet.
Besök gärna butiken och berätta hur Du upplever förändringen.
Blev det bättre?
Hittar Du lättare vad Du söker?
Har Du letat efter Lammkryddkorv, Lammölkorv och Lammchorizo från Ovine så finns de  åter i webButiken.
Sedan Nolia har vi fått ett antal nya leverantörer, som Wiab från Boden. De levererar syltsåser som är perfekta att "ringla" över efterättsglassen, eller över myslin till frukostfikat.
Vi kommer fortsättningsvis att placera nya produkter i "Kategorin" Veckans Varor när vi får in dem. Där ska de ligga under någon vecka... De ligger naturligtvis samtidigt på sin "rätta" plats, som syltsåsen ligger i Kategorin "Bärprodukter".

2 Wallers Grönsaksland
NordanSmak - tillsammans med Wallers Grönsaksland och GJ Offset i Kalix drar nu igång fem veckors prenumerationer med grönsaker.
OBS! Detta är ett begränsat försök enbart för boende i Kalix.

Så här går det till!
a. Du bor någonstans i Kalix kommun.
b. Gå in i webbutiken till Veckans varor, eller klicka på Wallers GrönsaksKasse
c. Lägg "fem veckors prenumeration" i Din varukorg och gå till kassan...

Nu registreras Din prenumeration och Samuel och Anna plockar under fem veckor ihop en kasse med fräscha grönsaker. Därefter lämnar de Din Kasse till GJ Offset som levererar den ända hem till Din dörr i samband med att de kör ut Reklamguiden.
När Du får Reklamguiden får Du GrönsaksKassen.

Prenumerationen är ett introduktionserbjudande!
För 650 kr får Du fem kassar levererade, fritt hemkört.

Introduktionspris: 130 kr x 5 leveranser (650 kr)

Ordinarie pris är 150 kr x 5 leveranser (750 kr)

Du kan också få leveranser av mat från NordanSmak i samma veva som grönsakerna levereras.

3. GMO-Fritt Norrbotten
Läs om politikerenkäten inför valet. Klicka på: GMO-Fritt Norrbotten
Är Din butik, där Du handlar GMO-Fri?
Är den restaurang där du åter din lunch GMO-Fri?
Fråga personalen!

Ha det gott för denna gång! / NordanSmak genom Per Holmqvist

NYHETSBREV SKABRAMOST

Hej vänner av skördemarknad och....

Idag lördag är det planerat att ostmästaren Hanz med hustru ska vara med NordanSmak på Bodens Skördemarknad.

Under fredagen sålde vi riktigt riktigt bra och  redan före jag hunnit ställa upp bord och varor var intresserade kunder och slet och drog i viktålhuvud och broccoli...
Det är osäkert om Rybsoljan räcker ända fram till på söndag då vi har svårt att få tag i mer under helgen. RybsoljeSignar är iväg och hälsar på i södra Sverige.
Nu måste jag kila.
Jag skriver mer ikväll. Ska också försöka hinna ta några foton. / Per H NordanSMak

NYHETSBREV SKÖRDEMARKNAD

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt

1. Rapport från Nolia
2. Inför Bodens Skördemarknad
3. Nytt i Butiken
4. Framtidsplaner i Grannbutiken

Det dröjer ytterligare någon vecka före blir det vardag... igen. Midsommar, semester, semester, semester, Noliavecka, Musikens Makt, Bodens Skördemarknad. Sedan kommer marknad i Gunnarsbyn

1. RAPPORT FRÅN NOLIA
NordanSmak var som många av er vet representerade på Nolia. Bästa platsen i Mathallen, närmast utgången ner mot vattnet. Lite avsides, men väldigt svalt och skönt.
Intresset för "Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt. Hemkört!" är stort. Vi delade ut över tusen flygblad. Obs! Vi hittade inga flygblad som kastats "längre bort", så de måste ha följt med ända hem.
Kioskvältarna denna Noliavecka var Cheddarostgratinerad rökt Regnbåge, Rybsolja, Havtorns- och Kråkbärsprodukter. Det sortiment vi hade i frysarna, som Karrékotletter, Kåtarökt Sidfläsk, Kåtarökt gravad Regnbåge och viltfångad Röding från Arjeplog var svårare att "exponera" och de sålde därför inte så bra.
Nu ska dessa nya produkter läggas in i webButiken.

Årets Kock Gustav Trädgårdh gillar Skabramosten
Mitt mot vår monter låg ett demonstrationskök där olika kockar visade upp sina kulinariska konster och hur man från basråvaror trollar fram läckerheter till var dags mat.
Det var Vilda Kocken, känd från TV4. Det var "Råa matens" mästarinna Erica Sofie Pedersdotter Palmcrantz Aziz, som skrivit många böcker och har en hemsida rawfoodbyerica.se.
Det var Palttanterna från restaurang Vischan i Lillpite och Det var Årets kock... från Restaurang Basement

Modifiera äkta svensk husmanskost och du kan erövra titeln "Årets Kock"
säger matmästaren Gustav T.

På väg ner efter sitt matlagningspass i demoköket passerade Gustav Trädgårdh NordanSmaks monter och undertecknad lämnade över en rejäl bit Skabramost från Jokkmokk med orden: "Smaka den här, så hör jag av mig i morgon för att få reda på om du gillar..."
Dagen efter blev det kö framför NordanSmaks "Ostdisk" och den ost vi hade i kylen sålde slut på en timme. När kunden som köpte sista ostbiten handlat så blev jag tvungen att fråga: "Vadan detta intresse...?"
"Men har du inte hör Årets Kock var lyrisk över Skabramosten och bytte Parmesanosten mot denna lokalt producerade läckerhet."
När Gustav Trädgårdh senare passerade vår monter igen bekräftades uppgiften...

Syrad kål och Fetaost
På fredagen var Agneta från Klövergården i Storträsk med provsmak av både egenproducerad Ost "av grekisk typ" (Typ-Feta-typ) och den sagolika Yoghurten också den gjort på fårmjölk.
På lördagen hade vi det stora nöjet att ha Ann-Mari Smeds i vår monter. Ann-Marie gör fantastisk syrad vitkål och syrade morötter. Vi håller tummarna att hon kommer igång med produktionen så att vi även får sälja dessa i NordanSmaks butik...

Ovine, Fetaost och Yoghurt-Agneta

Syrade Ann-Marie

Syrad macka!!!

2. BODENS SKÖRDEMARKNAD
Nästa helg finns NordanSmak på Bodens Miljö och Skördemarknad. Tillsammans med Hanz från Jokkmokk tänker vi förutom att "sälja slut" på alla våra nya och gamla sortiment ha en kampanj för Skabramosten.
Kom gärna dit och träffa ostmästaren själv. På denna blogg informerar vi om vilka tider som ni träffar Hanz hos oss.

3. NYTT I BUTIKEN
Just före Nolia fick vi in en del nya produkter. Det var den gravade kallrökta Regnbågen från Akkafisk som vi nu åter har till försäljning. Det var viltfångad Röding från Arjeplog och det var ett fantastiskt rökt sidfläsk från samma leverantör, Akkafisk. Dessa ska nu omgående läggas i i webButiken.
Så börjar det gröna anlända. På måndag får vi förutom den färska potatisen, Sockerärt, Broccoli, Vitkål och Blomkål också in Rödbetor, Mangold, Dill, Persilja. Alla dessa produkter ska öppnas för att kunna köpas i webButiken. Kolla in "Närproducerad - Grönt" och "Veckans Varor"

4. GRANNBUTIKEN
Granne med NordanSmakButiken på Stationsgatan ligger en tom butikslokal som tidigare inrymde en heminredningsbutik "Hemmia". Det finns väl inge' tråkigare än en tomma svarta skyltfönster med budskapet "Lokal att hyra". Så den lokalen ska NordanSmak hyra och fylla med... Ja, vad ska vi hitta på med den?

Butikshotell
Vi kanske ska göra den till Butikshotell? Där små företagare kan hyra in sig under en period och prova ha "Butik"  och sälja sina produkter. Prova på om produkten de tillverkar "håller" före de drar på sig en massa kostnader för egen lokal...

Vegocafé med lättlunch
Vi kanske ska öppna en, som jag förstår, länge efterlängtad vegeterisk lättlunchservering med "Råa maträtter" enkel soppa, gott matbröd och närproducerad och ekologisk sallad, smootie, ekologisk närproducerad glass. Lite lyxigt, skämma bort gästern med bordsservering och gärna inte allt för dyrt....

Saluhall
Vad vi ganska snabbt skulle kunna vara igång med är en inomhus torgmarknad. En torgplats som kanske kan bli ett enkelt alternativ till det eländiga Köpmantorget som kommunen idag erbjuder som enda alternativ. Köpmantorget ligger lika avsides som denna Saluhall hos oss gör, men i väntan på "Torget mitt i smeten på Nytorget på Storgatan" kan vi dra igång i liten skala. Öppet varje vardag 11.00-18.00. Ortens gröna, potatis, kylrum, kanske en kopp ekologiskt rättvisemärkt kaffe, en kaka från våra vänner på MABO, där på stående fot...

Hur som helst, hör av er vad ni tycker om förslagen ovan. Vad ska vi göra med en sagolikt fin och ljus lokal.
Finns det andra förslag. När vi arbetat fram kalkyler så kanske vi ska ha en omröstning....

Hälsar Per H på NordanSmak.

PS: Nu börjar förslag och synpunkter droppa in med e-brev till oss.
Skriv gärna era synpunkter i kommerntarsfunktionen precis här nedanför!
Eller klicka på "Jag tycker att..."

NYHETSBREV NOLIAVECKA

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt!


Den här veckan är NordanSmak på Nolia.
Ni hittar oss i Mathallen Hall 2 plats 299. Det är en fin och sval plats vidutgången ner mot vattnet.
Intresset är stort och vi säljer bra av en del av de produkter vi valt att ha med ner till Piteå.
Rybsoljan från Avan, Cheddarostgratinerade rökta Regnbågen, Jokkmokksosten från Skabram, Gurkan och Tomaterna från Hietalas, Broccolin från Wallers Grönsaksland, Saften från både Luleå Konfektyr och Juicen från Jokkmokk är riktiga kioskvältare.
Det som är lite svårare att visa (och sälja) är det vi måste ha i frysen, som den viltfångade rödingen från Arjeplog, det kallrökta fläsket från Akka, de marinerade Karrékotletterna från Öbers Lantchark. De är svåra att exponera nere i frysboxen, och eftersom Noliabesökare ser ut att handla med "ögonen" och öronen så blir frysvaror, av naturliga skäl svåra att visa upp.

På fredag hittar ni Ovine-Agneta som "Gästleverantör i vår monter, där hon demonstrerar sin Yoghurt och ost av "Grekisk typ" (Ordet Fetaost är varumärkesskyddat i EU.)

På lördag är Ann-Marie Smeds vår "Gästleverantör". Hon visar upp och provsäljer sin fantastiska Syrade kål och Syrade morötter
Välkommen att besöka vår monter på mässan om ni har vägarna förbi Piteå!

Naturligtvis har vi full verksamhet i webButiken och i Butiken på Stationsgatan i Luleå under veckan.

Nytt på Produktlistan
Jordgubbarna är slut för säsongen.
Som ni förstår av rapporten från Nolia så har NordanSmak fått in viltfångad röding från Arjeplog, Kallrökt Sidfäsk och den Kallrökta Regnbågen från Akka-fisk. Dessa produkter läggs in i webButiken så fort vi bara kan...
Ortens nyskördade grönskaer fortsätter att strömma in och det ser ut som att vi kan få in Närproducerad Kravcertifierad Köttfärs. Men till detta återkommer vi...

Nu måste jag kila iväg till Nolia!!!

Ha det gott / hälsar Per på NordanSmak

NYSKÖRDAT HOS NORDANSMAK

Hej Vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt!




NYSKÖRDAT
Onsdag hos NordanSmak.
Jorgubbarna kom in i Butiken.
Läckra, smakliga och obesprutade!
Personalen plockade undan de som bokats i webButiken. I liter Jordgubbar och två mogna bananer blev tre läskande Jordgubbsmooties. Personalförmån!
Resterande litrar ställdes ut i butiken och sålde slut inom någon timme.

Fredag hos NordanSmak. Ny sändning Jordgubbar anlände... Ett par kunder senare hängdes slut-sålt-skylten åter upp.

Nu på måndag kommer mer!
GRÖNT
Dagligen fortsätter grönsaker att hitta sina vägar till NordanSmak. Vi tar undan till de NyskördatKassar som bokats i webButiken, och resten säljs i NordanSmakbutiken på Stationsgatan i Luleå.
Ortens nyskördade Potatis och Broccoli har fått mycket beröm. För att inte tala om Sockerärten, Ärtskotten, Ruccolan, krispsalladen, Batavian, Rödbetorna, Kålrabbin, Kålroten...

Vill ni också handla Nyskördat? Beställ "GrönsaksKassar" i webButiken!


ORTENS LAX
I fredags ringde en Laxfiskare som hade ortens Lax till försäljning. En timme sedan den fångats.
Vi tackade nej denna gång, då vi var osäkra hur vår butik får hantera opaketerad färsk fisk.
På måndag kollar vi upp med Miljökontoret och på tisdag har fiskaren lovat att ringa igen!
Får vi sälja så gör vi det!

NORDANSMAK UTVIDGAR
Vi på NordanSmak har några galna planer för hur vi ska växa. Hur vi ska utveckla den Norrbottniska matkulturen och öka den lokala självförsörjningen av livsmedel.
Om allt faller på plats skriver vi kontrakt på onsdag...
Nyfiken? Det är vi också!
Läs mer här på Bloggen, när vi har alla kontrakt och beslut i hamn.

GMO-FRITT NORRBOTTEN
Nu finns ett embryo till hemsida för det löst knutna nätverket för ett GMO-Fritt Norrbotten.
På denna plats www.gmo-frittnorrbotten.nu kommer vi att berätta om den svåra kampen att hålla Norrbotten fritt från otyget GMO-potatis.

Tyvärr har vi nåtts av det sorgliga beskedet att Hushållningssällskapet på försök odlar en annan typ av GMO-potatis i Sunderbyn. på 0,42 hektar.
Läs mer på: GMO-Potatis i Norrbotten
Skriv kommentarer på webplatsen, om ni har några förslag hur vi ska agera.

POLITIKER OCH GMO
Nätverket planerar en politikerutfrågning inför valet. Mer om detta senare när vi fått klart med tid och plats!

Hälsar Per på NordanSmak

bloglovin
RSS 2.0