NYHETSBREV NR 28 - leverans 3/9 - 09


Hej vänner av Närproducerat...

I detta brev berättar vi om:
1. Fraktfritt vid nästa beställning!
2. Skördeläget
3. Aktiviteter
-
Men först en bild från Skördemarknaden i Boden där lördagen var en aning blöt.
Under tre dagar är NordanSmak på plats på Miljö och  Skördedagarna i Boden.
Fredagen var en perfekt Skördemarknadsdag - med väderprognosen "En känsla av regn fast uppehåll".
Gårdagen - lördag - var däremot raka motsatsen "Rikligt med regn utan uppehåll"...
Under lördagen - i ösregnet, hade NordanSmak bjudit in Gästleverantören Samuel Waller som tagit med ett helt släp fyllt med grönsaker som skördats i Långviken mellan Kamlunge och Töre. Samuels gästbesök i Boden visar på några av de svårigheter som lägger krokben på små företagare i livsmedelsbranchen. Å stora också faktiskt. Nämligen den fysiska verkligheten på torg och marknadsplatser. Så i detta avseende har en webbutik och klimatsmart logistik sina klara fördelar.
Men det en webbutik inte klarar av är att förmedla är hur fantastiskt trevligt det är att vara på torg och marknader. Alla dessa möten... Som när Gullan Pettersson med odlingar i Siknäs och även hon leverantör till NordanSmak, snackar taktik med odlartips med Samuel Waller. I ösregnet. Fast det ena utesluter ju inte det andra.

Gullan Pettersson och Samuel Waller


1 FRAKTFRITT VID NÄSTA LEVERANS
De som handlar varor i webbutiken före måndag morgon 09.00 för leverans torsdag 3 september får "Skördefestrabatt" genom att NordanSmak levererar till alla fraktfritt. I hela Norrbotten.

Alltså sista beställning denna gång:
Måndag 31 augusti 09.00

Leverans: Torsdag 3 september


2. NYA PRODUKTER
Vi har fått in Svarta Vinbär som plockats i Sundom utanför Luleå. Antalet askar med bär är begränsat, så det är först till kvarn som gäller.

Du hittar bären under "Närproducerat" > "Bärprodukter".
Om den inte dyker upp i sortimentet kan den vara slutsåld...
.


3. AKTIVITETER
Det är en hektisk tid just nu. Förutom högtryck på skördefronten så förbereder NordanSmak leveransen av "Torkad-Fruktpåsar" som Luleå kommun beställt och som ska delas ut på Bussarna i Luleå under Klimatveckan 14 - 19 september.
Så har NordanSmak också levererat "Tilltugg" till alla gäster när Coompanion i veckan fyllde 20 år. Bilder från detta evenemang publiceras i ett kommande Nyhetsbrev från NordanSmak
Nu var det slut för denna gång. (Måste kila till bussen för avfärd mot Boden och sista Skördemarknadsdagen..
.
Per på NordanSmak

NYHETSBREV NR 27 - aug 2009

Hej vänner av Närproducerat...

I detta brev berättar vi om:
1. Stopptid nästa beställning!  
2. Skördeläget
3. Nya produkter
4. Marknadsföring

Men först vill vi visa hur stora kålhuvuden kan bli när de får växa i Svartbyn i Överkalix. 
Vågen på NordanSmak väger upp till 6 kg. När vi placerar kålhuvudet på vågplattan så försvinner alla siffror i sifferfönstret och ersätts av tiltande raka streck...
Nu är det Måns som kånkat ut det gigantiska huvudet för fotografering. Garanterat inget konstgödsel. Bara så ni vet alltså. Tyvärr är det svårsålt, vem vill göra en 7 kilos sallad till familjen? 


1. NÄSTA BESTÄLLNING
På måndag morgon 24 augusti klockan 09.00 den går tiden ut för att beställa varor som ska levereras på torsdag 27 augusti. 
Fortfarande gäller fredagar klockan 12.00 som stopptid om ni vill ha Stapelvaror, frukt eller annat "Långväga Eko" levererade torsdagen därpå. 

2. SKÖRDELÄGET
Nu har vi fått in morötter av typen Nantes från Wallers Grönsaker. Broccolli finns inne. Fin Rödlök och Gul Lök finns också. Sockerärtorna i Mattesbäcken strök med senaste kallnatten. 
Vi vill puffa för våra "Ortens Grönsaksmix" i olika storlekar. Innehållet i förra veckans Stora Grönsakslåda rymdes knappt i en banankartong... 
Så här såg den ut: 
1 kg färsk Mandelpotatis – 27 kr; 1 kg Färsk Rund Potatis – 25 kr; 1 kg Rovmix – 22 kr, 2 kg Vitkål 60 kr, 0,5 kg Blomkål – 25 kr, 1 kg Rödbetor – 30 kr, 2 hg Sockerärt – 21 kr, 1 förpackning salladslök – 20 kr; 1 knippe rödlök – 20 kr, 1 st Stjälkselleri – 17 kr, 1 påse Ruccola – 20 kr, 1 st Salladshuvud – 15 kr.
Denna Ortens Grönsaksmix - Stor kostade 300 kr. Men den finns även Ortens Grönsaksmix för 200 kr och 100-kronor.

3. NYA PRODUKTER
Vi fick in ett par kilo av Goudaosten från Jokkmokk, en verkligen läcker hårdost som vi placerade i kyldisken. Kunderna upptäckte den, trots att vi lade den bakom den rökta fisken. 
POFF! Så var den slutsåld. 
Men vi tar hem mera. Och tar samtidigt hem mer av dessertosten av blåmögeltyp.  4. MARKNADSFÖRING
Är det någon som vill dela ut flygblad om NordanSmak runt ikring där Ni bor så kan Ni skriva ett e-brev till handla@nordansmak.se.

26 augusti publicerar NordanSmak en (pytteliten) annons i NSD, NK och Extra inför Skördefesten i Boden. Den vänder sig till alla som bor i Norrbotten  och har en uppmaning att beställa en "SkördefestKasse".  Vi skulle vilja testa vårt avtal med Bussgods.  Därför ser vi gärna att Arjeplogare, Jokkmokkare, Kiruna- och Gällivarebor, alltså ni alla som bor utanför Luleå tätort gör en provbeställning. NordanSmak bjuder på frakten om ni beställer mellan 27 augusti och 31 augusti. 
Vi finns på Bodens Skördemarknad samma helg. Kom gärna förbi och snacka en stund om ni är i närheten.... NordanSmak har sin plats nånstans centralt. 

Så här ser texten i annonsen ut:: 

Slut  för denna gång! 

Ha det gott! 

Hälsar vi som jobbar på NordanSmak!

NYHETSBREV NR 26 - 12 aug 2009

Hej vänner av Närproducerat...

I detta brev berättar vi om:
1. Beställningsrutiner
2. Nya Produkter
3. NordanSmaks aktiviteter
4. Ekologisk Frukt på Jobbet

Nu kan Du betala med Kort i NordanSmakButiken på Stationsgatan 25 i Luleå!
Bara så ni vet alltså. 
Vi älskar alla våra kunder men våra web-kunder lite mer ändå. Därför att köp över webbutiken gör våra beställningsrutiner enklare och leveranserna säkrare. 
Naturligtvis är alla välkomna in att handla butiken! För än så länge har en webbutik sina brister - det kommer inga ljuvliga grönsaksdofter från en webuppkopplad dator ännu. 
Men vi har satt vår eminente web-Guru Jan att se om detta "problem" går att fixa. 

EXTRANYTT! Vi beställde 2 kg citroner från Biodynamiska Produkter men fick levererat 24 kg... Aha vilken överraskning, många citroner blev det.... 
Istället för att skicka citronerna i retur så säljer vi ut dem extra billigt. Bra att ha när man behöver en läskade Citrondricka. Eller marmelad, eller att koka saft med rabarber och citron i Saft-Majan... Eftersom de inte är besprutade så kan Ni använda skalet. Gå in i butiken och beställ. Halva priset! Du hittar Citronerna under "Långväga Eko>Grönt"!


1. BESTÄLLNINGSRUTINER
Under hösten, när vi får in en uppsjö av "Ortens" Grönsaker så kan Du beställa fram till måndagar klockan 09.00 och få levererat Dina varor torsdag samma vecka. 
Vill Du utöver "ortens"  handla något från "Långväga Eko" (Biodynamiska Produkter) så måste vi ha Din beställning redan fredag till lunch (kl. 12.00) för att Du ska få dina varor påföljande torsdag. 
Vi påminner om att vi skickar med Bussgods i hela Norrbotten för 50 kr. Handlar Du för över 600 kr kostar frakten 25 kr (i hela Norrbotten). Om du handlar för över 1.000 kr bjuder NordanSmak på frakten. 
ETT TIPS: Om Du går ihop med Dina vänner och grannar och beställer så blir det snabbt att Ni kommer över fraktfrigränsen. Exempel: 4 grannar X 260 kr = Fraktfritt. Vare sig Ni bor i Pajala, Arjeplog, Gällivare, Kiruna, Jokkmokk, eller på Malmudden, Porsön eller i Gammelstad....

2. NYA PRODUKTER


Ortens Grönt: 
Nu får vi in nya Ortens grönsaker så gott som dagligen. En del, som Rödlök, Gul Lök, Färskpotatis, Morötter, Vitkål och Broccolli räknar vi med ska komma under en längre period och lägger därför in dem i webbutiken under "Närproducerat" > "Grönt - Ortens".
Annat som Bondbönor, Port Lac, Sockerärtor räknar vi med har "kort säsong" och att vi inte kan ha dem i webbutiken, eftersom den då restas....
För att Ni ska få smaka av dessa Ortens Gröna Delikatesser med "kort" säsong så komponerar vi tre påsar med "Blandat Ortens Grönt". En som innehåller Ortens Grönsaker för 100 kr , en för 200 kr och en med Ortens Grönt för 300 kr. Innehållet varierar allt eftersom de olika grödorna mognar fram... Där hittar Ni utöver det "vanliga gröna" också lite udda spännande sorter. Naturligtvis med tillagningstips för det som är idag är ovanligt i Norrbotten

Yoghurt och Fetaost: 
Klövergården i Storträsk (Vitvattnet) levererar nu sin Delikatessyoghurt på egenproducerad fårmjölk till NordanSmak varje vecka. Med reservation för veckor med mycket åska och jordbävningar. Yoghurtkulturen är känslig för åskväder och jordskalv och Mejerskan Agneta har fått kassera två omgångar Yoghurt "som inte tog ihop" på grund av jordskalvet i Kalix för ett tag sedan och åskvädret i förra veckan.
Agneta har också levererat "ortens" Fetaost som finns till försäljning. Den hittar Du i webbutiken under "Närproducerat">"Mejeri"!

Ägg: 
Nu ser det ut som att vi kan leverera sprättägg hela tiden!

Nya Leverantörer:
Nu får vi nya grönsaksleverantörer så gott som dagligen. En av dem är ett yngre stjärnskott - Samuel Waller från Kalix Nyborg. Så fort som semestertiderna är över räknar vi med att kunna göra personliga presentationer av våra Leverantörer. 

3. NORDANSMAKS AKTIVITETER
Just nu är det mycket på G. NordanSmak är inbjuden till en himla massa trevliga aktiviteter, som exempelvis:
21 augusti - fixardag på Luleå Tekniska Universitet. En "Välkomstmarknad" för nyanlända studenter.

27 augusti Tillsammans med Coompanion på Blackis i Svartöstan. 

28-30 augusti - Bodens Skördemarknad, Behöver ingen närmare presentation. 

19 september - Marknad i Gunnarsbyn – tema Lokal mat och Rättvisemärkt.
 Visste ni att Sveriges tredje största Rättvisebutik finns i Gunnarsbyn? Något att vara riktigt stolta över!

19 september Klimatdagar på Storgatan i Luleå

21 september Mat och Klimat i Kalix. Meterologen Per Holmgren är huvudtalare i ett arrangemang av Vuxenskolan.
NordanSmak tar med några lokala leverantörer (från Kalix) och erbjuder "Närproducerat" på detta Mat & Klimatsmarta arrangemang. 

4. EKOLOGISK FRUKT PÅ JOBBET
Utan alltför stora marknadsföringsinsatser = inga alls, får vi några nya Prenumeranter på Ekologisk Frukt på Jobbet inför hösten. Sånt är ju kul! Dock är det ju ännu roligare om NordanSmak kan leverera till ännu fler arbetsplatser. Kontakta NordanSmak om priser, sortiment och leveransfrekvens. 
Skriv ett e-brev till handla@nordansmak.se eller ring Per på 070-362 30 18. 

Det var allt för denna gång!!!!

Hälsar vi på NordanSmak

NYHETSBREV NR 25 - 2009

Hej Vänner....

Det ni beställer under första veckan i augusti levererar vi Torsdag 13 augusti. I hela Norrbotten!
Passa på att prova en Kasse med SommarGrönt!

1. NYTT I WEBBUTIKEN 
Nu börjar det droppa in allt mer av det lokala gröna i webbutiken. 

Därför fyller vi nu SommarGrönt – Medium och SommarGrönt – Stor med Ortens första skördar. 

Från EKORINGEN får vi :
Persilja , Dill, Koriander och Mangold som vi levererar i knippen
Basilika och Portlak  levererar vi i kruka
Salladshuvud  kommer rätt och slätt som salladshuvud. 

Från GEMTRÄSK utanför Boden har vi fått in knippen med finfina Rädisor.

Och från SVARTBYN utanför Överkalix levereras Sallad i kruka, Rödbetor och Broccoli.

Det är såna skönheter ni numer hittar i Veckokassarnas påsar med Grönt. 
Vi kommer också att lägga in dem i mappen "Grönt – Närproducerat" så fort vi bara kan...

Vi har också på gång in Fetaost från Klövergården i Storträsk. Samma som levererar den goda Yoghurten, ni vet!

2. PRENUMERATIONSSYSTEMET
Vi jobbar vidare på vår nya produkt: Prenumerationer på VeckoKassar. När vår webGuru Jan utvilas åtevänder från semestern hoppas vi få igång levereanser till ett fast pris till fasta kunder. Det är ju många som liksom oss på NordanSmak tycker att tiden rusar iväg och att de inte hinner beställa varje vecka. Därför ska det gå att köpa 10 veckors leveranser – där varje 10:e är gratis. Betala för nio VeckoKassar och få tio. Kan det bli bättre? 

3. NYTT I NORDANSMAKBUTIKEN  (på Stationsgatan 25 i Lule')
Vi har fått en kortläsare från Point och ett avtal med Plusgirot. Så fort vi lärt oss alla säkerhetsföreskrifter och betalningsrutiner ska Ni kunna betala med kort. Mycket efterlängtad service, har vi förstått. Å skönt för oss att slippa fakturera. 

Hälsar vi på NordanSmakbloglovin
RSS 2.0