GRÖNKÅL PÅ JULBORDET!

Vi har fått tillagningstips från Margareta i Mattesbäcken på Grönkål att servera till skinkan.
Grönkål är en av få grönsaker som räcker lite längre än den korta norrbottniska skördesäsongen.
Den kan skördas i snön under hela vintern. I alla fall så länge som inte harar och rådjur äter upp den.
Så här gör du!


Grönkålstuvning
Koka upp rikligt med repad Grönkål i Skinkspadet under cirka 10 till 15 minuter. Att repa är detsamma som att plocka bort märgen och stammarna från "Grönkålsbladen".

Tag därefter upp de kokade bladen med en hålslev och hacka dem grovt.
Hacka lök och stek hastigt löken och den hackade Grönkålen i smör i en stekpanna.
Häll grädde över det hela och koka upp.
Klart att servera till skinkan

Dopp i grytan
Använd Skinkspadet som kokats tillsammans med Grönkålen till Dopp i Gryta.
Salta om det behövs.
Doppa i Tunnbröd istället för Vörtlimpa.
Doppa inte för länge eller för kort stund. Brödet får inte bli sladdrigt eller vara knastrigt.
Ät doppet med smör.

Julomelett
Strimla Grönkål och stek i stekpanna tillsammans med hackad lök.
Häll över äggstanningen och grädda omeletten i stekpannan eller i ugnen.
Till fyra personer går det åt
3 – 4 Grönkålsblad
3 ägg
3 dl mjölk som förstärkts med grädde
salt och peppar

Smaklig måltid! Och God Jul!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0