NYHETSBREV NR 22 - 2009

Hej Vänner av Närproducerat...

Ursäkta att vi stör så här på Midsommarhelgens sista lediga dag. 
Ville bara informera lite om NordanSmak och leveranser inför sommarledigheter å sånt.  

1. SOMMARKASSAR 09-06-25!
I sommar kommer vi inte att komponera Kassar med nytt innehåll varje vecka. Det finns däremot några "fasta" Kassar som ligger kvar under några veckor. Dessa hittar Du i VeckoKassemappen som Du hittar HÄR.

I början av augusti kommer de gamla vanliga Kassarna tillbaka i VeckoKassemappen. 

Om inte de "färdiga" Kassarna passar Er så går det naturligtvis utmärkt att handla fritt i butiken. 

På grund av en välbehövlig vila under midsommarhelgen förlängs beställningstiden även denna gång! 
 
SISTA BESTÄLLNING : MÅNDAG 22 JUNI  klockan 09.00 (OBS! På måndagmorgon)

VARORNA LEVERERAS: TORSDAG 25 JUNI!

2. LITE INFO OM SOMMARLEVERANSERNA!
Många av Er har börjat handla fritt ur sortimentet och det tycker vi på NordanSmak är bra! 

Färdiga Kassar i all ära, men nog är det svårt för oss att veta exakt vad som passar till middag hemma hos Er. 

Fast å andra sidan, utan VeckoKasse kanske Ni aldrig ”testar” den där nya maträtten som Ni kanske inte ens visste att den fanns. Den som Du har möjlighet att överraskas av och prova med den färdigkomponerade Kassen från NordanSmak. 

Eftersom vi antar att många av er kommer att vara i hängmattan, i båten eller ute på landet de närmaste veckorna tänker vi inte ha färdiga Kassar med nya maträtter från och med veckan efter Midsommar och till i början av augusti. Däremot kommer NordanSmak att ha Leveranser varje vecka under ”sommarlovet”. 
Det går att välja mellan en SommarVeckans Frukt – Stor och en SommarVeckans Frukt – Mellan samt en SommarVeckans Grönt – Stor och en SommarVeckans Grönt – Mellan. 

Dessutom ska det gå att beställa en Sommarens Grill-, Fisk- och MixKasse för Er som tycker en färdig Kasse är enklare än att handla ”fritt”. 
Bara så Ni vet, vi kan leverera i stort sett alla lokala produkter som finns i sortimentet under hela Sommarlovsperioden. Som vanligt gäller torsdagar som leveransdag. 
I hela Norrbotten med Bussgods – som alltid! 
I Luleåområdet med El-Lastbil och Cyckelbud som alltid!
Det skulle vara spännande att prova om NordanSmak kan leverera ända ut till sommarstugan. Testa!


3. NYTT I SORTIMENTET
Kolla in vårt kryddsortiment under "Långväga Eko". Vi har lagt in en himla massa av Sonnetors breda och vackert förpackade kryddsortiment. 

NordanSmak kan också hålla låga priser på KRAV-märkta kryddor som vi packar om i "Prasselpåsar". Dock kan vi inte sälja dem som KRAV-certifierade ännu eftersom vår lokal inte är KRAV-märkt. 
Certifieringen kräver att hela kedjan - alltså även vår omlastningslokal ska vara certifierad för att vi ska få klistra märket på de KRAV-produkter vi packar om. Vi jobbar på att få lokalen certifierad!

Nu har vi också ett större sortiment av Rättvisemärkta produkter och mer är på G. 

Delikatessosten från Jokkmokk är sagolik. Om man nu är förtjust i mögelostar förstås. God på kex, god på Fruktbröd, otroligt god på Klådda...
Eller som ostsås till Pasta. Delikatess-Ostsås från Jokknmokk, sånt gillar i alla fall Holmqvists barnen, framförallt om man skalar några ishavsräkor och blandar i.

Vi har bara två av 8-askarna kvar av Pralinerna från Palogården men beställer hem mera....

När det lokala gröna börjar skördas kommer detta Närproducerade att ersätta "Långväga Eko"-grönsaker som vi idag tar hem från Biodynamiska Produkter. 
Vi längtar verkligen efter årets norrbottniska skördar. Glöm inte att vi levererar i hela länet!

4. LULEÅ KOMMUNS MILJÖPRIS!
Storslam i Miljöpris! 
Inom loppet av två månader har NordanSmak förärats med tre miljöpris, Vuxenskolans, Luleå Miljöpartis och nu i måndags Luleå kommuns. 
Det ska bli spännande att se om vårt fantastiska avtal med Bussgods i Norrbotten kommer att nyttjas så att det får en verklig effekt på miljön. Att dagligmaten får åka "kollektivt" med befintliga bussar istället för att åka med den privata bilen från affären och hem till middagsbordet.
Eller att NordanSmak kan leverera till en "tio" hushåll i Luleåområdet med en klimatsmart el-Lastbil istället för att "tio" bilar ska åka en sväng var till affären...  

Läs mer om Luleå kommuns miljöpris  i Bloggen här nedanför!

Luleå kommuns Miljöpris 2009

Man kan tro att NordanSmak är en miljörörelse och inte en Handelsplats... 

Fast det är ju miljöhänsynen och det klimatsmarta som är en viktig del av affärsidén. Från norrbottniska livsmedelsproducenter till kunderna med minsta möjliga klimatbelastning

Hur som helst, den 15 juni får NordanSmak motta Luleå kommuns Miljöpris för 2009 vid kommunens fullmäktigemöte. Miljönämndens ordförande Göran Ström skakar tass med självaste verksamhetsutvecklaren. Han som dagen till ära har tagit på vita skrynkliga linnekavajen. Verksamhetsutvecklaren är uppbackad av Mattias Sundberg, "Tusen-Nya-Ungdomsjobb"-Magnus Nordqvist. Och Britt-Mari Jakobsson med den vackra buketten.

Så här motiverar Miljönämnden: 
"Att kombinera modern teknik med möjlighet att erbjuda både konsumenter, men också producenter en plattform för handel med närproducerade varor är en utveckling som bör stödjas och utvecklas. 

NordanSmak visar på ett sådant alternativ och är en viktig motpol till de stora handelscentrum som växer fram i samhället. 

I sitt engagemang visar NordanSmak på ett föredömligt sätt vägen till ett hållbart samhällsbyggande både socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Göran Öhman 
Miljönämndens ordförande"

Himla trevligt, va? 

   

NYHETSBREV NR 21 - 2009!

Hej Vänner av Närproducerat, Ekologiskt och Rättvisemärkt!Himmel vad tiden rusar iväg! Nyss var det snöstorm och Påsk och nästa vecka är det Midsommar och snart är det Jul igen. 
Cykel(h)jul alltså!

Med detta vill vi meddela att det är MidsommarKassar på G. Finns att beställa. 

1. MIDSOMMARKASSE 09-06-18!
Inför Midsommarhelgen lägger vi ut två stycken olika Midsommarkassar till beställning, en Exklusiv och en Standard. Dessa hittar Du i VeckoKassemappen som Du hittar HÄR.

Om inte de "färdiga" Kassarna passar Er så går det naturligtvis utmärkt att handla fritt i butiken. 

Under denna beställningstilltälle har vi lagt in en del produkter i VeckoKassemappen så att Ni lättare ska hitta dem. Ni hittar flera produkter under "Närproducerat"!

Vi förlänger beställningstiden denna gång! 

SISTA BESTÄLLNING : SÖNDAG 14 JUNI  klockan 22.00

VARORNA LEVERERAS: TORSDAG 18 JUNI!

2. ÅTER I BUTIKEN!
Nu kan alla "Pralinmissbrukare" dra en suck av lättnad - Palogårdens Praliner i 8-askar finns åter till försäljning. 

Klövergården i Strorträsk har igång produktionen av Delikatessyoghurt igen. Den säljs i förpackningar (burkar) som rymmer dels 0,5 liter och en liten större på 0,9 liter. Yoghurten hittar Ni i Närproducerat > Mejeri!

Även Ann-Marie som tillverkar de syrade rotsakerna är i farten igen med en lite provserie av Syrade Morötter och Syrade Rödbetor. Upplagan är mycket begränsad - först till kvarn... Det Syrade hittar Ni i Närproducerat > Inläggningar!
Ann-Marie har lovat att sätta igång till hösten på "riktigt"... Vi håller tummarna. 

3. NORDANSMAK OCH LOGISTIKEN!
Ekologiska Lantbrukarna med kontor i Uppsala har uppmärksammat NordanSmak och att "I Norrbotten tar den lokala maten bussen".
I en tidskrift finns artiklar om olika Klimatsmarta logistiklösningar där NordanSmak är med på ett uppslag.
Tidningen kan beställas på telefon: 018-10 10 06 eller över www.ekolantbruk.se

Vill Ni läsa artikeln i pdf-format (finns på sid 3-4) så finns den att ladda ner ; HÄR

Ha det nu så gott och handla riktigt mycket Närproducerat nu till Midsommar!!! hi hi hi

Hälsar vi på NordanSmak
Torgförsäljning i ett kyligt Luleå


Den 6 juni anordnade Luleå kommun Torgförsäljning på Hertsön dit NordanSmak bjudits in.

Britt-Mari och Magnus i full vintermundering den 6 juni vid torgförsäljning ute på Hertsön

På Torget i Hertsö Centrum i bitande blåst och virvlande snöflingor (???) stod Britt-Mari och Magnus och hackade tänder. Tur det finns varma kläder och ett glatt humör. 
Regnblandad snö och bitande kyla är tydligen inga framgångsfaktorer, när man ska sälja rökt fisk, marinerade karrékotletter, frukt och grönt.


Mellan regn och hagelskurarana var det stundtals riktigt gemytligt. Dock var det inte så många som trotsade snålblåsten och gav sig ut i
I andra ändan av stan, vid Notviksgården hade NordanSmak sin andra torgförsäljning denna lördag. 
Antagligen tittade solen fram genom de mörka molnen mer än på Hertsön, för där blev vi stundtals riktigt varma i kläderna. 
De få Notvikarna som trotsade vädrets makter var så köpvilliga att vi på stående fot beslutade att göra Notviken till provområde för vår "Bostadsområdesförsäljning". En sen eftermiddag under några veckors tid ska NordanSmak rulla ut med El-Lastbilen fylld av Frukt och Grönt, Marinerat och Rökt, Korv och Färdigmat... 

Första steget är att bestämma vilken eftermiddag i veckan som passar bäst. Därefter ska det delas ut flygblad med info om sortiment, tid och plats. Platsen är given, Notviksgården. 

Trevlig fortsättning på helgen!


Miljöpartiets Miljöpris 2009…

… tilldelas Per Holmqvist för hans insatser i NordanSmak.

Så här motiverar Miljöpartiet utmärkelsen:

Miljöpartiet de Gröna i Luleå vill med detta pris uppmärksamma lokalt miljöarbete och samtidigt påminna om Världsmiljödagen den 5 juni. Vi i Miljöpartiet vill belöna och lyfta fram enskilda personer som med ekologisk insikt och stor initiativrikedom gjort värdefulla insatser för vår gemensamma miljö.


Annika Eriksson ordförande i Miljöpartiet i Luleå överlämnar en tavla målad av Anna Toresdotter till den lite rörda men mycket stolta  miljöpristagaren Per Holmqvist. Priset är för arbetet i NordanSmak.

Årets Miljöpris tilldelas:

PER HOLMQVIST

För hans stora miljöengagemang och arbete med att utveckla "NordanSmak" – en web-baserad handelsplats för lokalt och ekologiskt producerade livsmedel.

Med stor kunskap om de globala miljöproblemen, Jordens begränsade och orättvist fördelade resurser, samt de små lokala livsmedelsproducenters och stressade barnfamiljers villkor, har Per och hans medarbetare i NordanSmak valt att utmana den etablerade handeln genom att kaxigt påstå att kvalité säljer.

Livskvalité i form av hälsosam mat, odlad utan gifter. Mat som är Rättvisemärkt eller lokalt producerad, direkt levererad till dörren på det mest miljövänliga sättet. Det är en utmaning få skulle ge sig i kast med. En förutsättning för överlevnad skulle Per säga. 

Må tusen frön spridas för vinden, för att sedan gro, spira och växa.

Annika Eriksson
Miljöpartiet de Gröna i Luleå

Priset består av en tavla målad av Anna Toresdotter, en vacker bukett blommor och en summa pengar (som ska användas till inköp av en "ny" gammal cykel med tre växlar!

Och förstås en vacker god tårta och prisjuryn– en  massa trevliga personer som kom och drack kaffeNå vad säger då Miljöpristagaren?

– Jag är lite rörd och mycket stolt över utmärkelsen.

Men jag tycker inte det är ett personligt pris. Det är alla bakom NordanSmak som fått priset. 

Det är de många trevliga Leverantörerna som punktligt levererar in sin produkter till omlastning och som gör verksamheten möjlig. 

Det är alla kunder som stöttar uppstarten genom att handla allt mer av sin dagliga mat genom NordanSmak.

Det är Bussgods som med "vårt superbra gemensamma avtal" gör det möjligt att leverera "Bra mat" i hela Norrbotten till ett mycket rimligt pris.

Det är den otroliga personalen men Britt-Mari, Mattias och Magnus samt styrelsen för Bondersbyns Ekologiska Lanthandel (som äger NordanSmak) som tillsammans med undertecknad förtjänar Miljöpriset och äran!

Men mest av allt är det min familj som förtjänar att dela priset med mig. I medgång gläds de tillsammans med mig. Och de stöttar och tröstar i de motgångar som dyker upp på vägen när vi ska förverkliga det till synes omöjliga. 

Så det så! hälsar en mycket lycklig Per Holmqvist

NYHETSBREV NR 20 - 2009!

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt och Rättvisemärkt!

VeckoKassen med Tomatsoppa blev en rejäl flopp! 
Vad det beror på får vi analysera noggrannt. Lämna gärna synpunkter på Kassarna och kom med förslag vad Ni vill att de ska innehålla. 

Här kommer en som vi tror ska falla våra kunder på läppen. 

1. VECKOKASSE 09-06-11!
Den här veckan skickar vi med 400 g Rostbiff från Öbergs Lantchark i Bjumisträsk. Förutom Veckans Frukt och Grönt  följer det med ingredienser till Potatissalladen "Upiudden". Tillagningstips hittar Du i "Tillagningstips" i VeckoKassemappen.  

Sista Beställning: fredag 5 juni klockan 11.00

Leveransdag: torsdag 11 juni

VeckoKasse Rostbiff och Potatissallad hittar du HÄR.

2. MABO TAR SOMMARLOV
Våra trogna samarbetspartners från MABO – Gymnasiesärskolan i Luleå tar nu sommarlov. Det blir tomt på tisdagar och fredagar nu när de glada och arbetsvilliga ungdomarna inte knackar på dörren och jobbar med ompackning och städar i hyllorna. För att inte tala om hur vi kommer att sakna de goda kakorna, Fruktbrödet och Vänskapslimporna som ni sålde varje Torgfredag. 

Ni förstår att vi kommer att sakna de glada...

Tack och lov har ni lovat att komma tillbaka till skolstarten i höst. Vi på NordanSmak längtar redan och tackar så väldigt mycket för Rosorna som pryder vårt bord i butiken. 


3. SOMMARTIDER HEJ, HEJ...
NordanSmakButiken på Stationsgatan 25 i Luleå kommer att ha öppet hela sommaren. Dock kan öppettiderna ändras genom att vi stänger en timme tidigare på eftermiddagarna. Vi ska också kolla med Miljömyndigheten om vi kan ha Glass- och Kaffecafé i lokalen och på trottoaren utanför. 
www.nordansmak.se fortsätter med sina dygnet-runt-öppettider även på sommarlovet. Dock blir det inga speciella VeckoKassar utan två Kassar med Grillgott som ligger kvar hela perioden. En med fisk och en med karré och korv. Dessa har inget "sista-beställnings-datum" utan levereras första möjliga torsdagen efter Ni beställt. Det går naturligtvis att handla fritt i webButiken hela sommaren och vi levererar på torsdagar.

4. NYTT I BUTIKEN
Nu har vi kallt i kylrummen. Skönt!
Vi har också fått in en första leverans av Delikatessyoghurt från Klövergården i Storträsk utanför Vitvattnet. Det är 0,9 liter med en fetthalt på mellan 7-8%. Fåren som levererat mjölken har betat på ängarna ner mot Storträsket. 
Från samma leverantör har vi möjlighet att få levererat färskost. 
Vi har också fått in rund potatis från Avan. 

Nu har Marie-Annes Lokala Mat i Niemisel levererat in den populära Tacopajen igen! 

Det var väl allt för denna gång! 
Hälsar vi på NordanSmak


Kylanläggningen igång

Den 1 juni är båda kylrummen i NordanSmak-Butiken i funktion. Det ena rummet garanterar max +4°C och det är till för potatis, morötter, andra rotsaker samt fisk, kött och mejeriprodukter. I det andra som är mer av ett svalrum ligger i temperaturintervallet  +6 - +8°C ska vi förvara, frukt, sylt, saft och syrade produkter.  


Bilden visar när det nya kylaggregatet lyfts på plats på norrsidan av Butiken. 
     När vi nu skrotar den den uråldriga gamla anläggningen minskar vi mängden kylmedium till en bråkdel av tidigare volym. Samtidigt får vi en energisnålare och tystare kylanläggning. 
      I och med denna investering kommer NordanSmak förutom att kunna garantera en säker kylkedja även att ha hemma mer av Frukt och "Långväga" Grönt.  Inför hösten räknar vi också med att kunna ligga på ett större lager av lokala Grönsaker. 

bloglovin
RSS 2.0