NYHETSBREV NR 29 - lev. 17 sept - 09

Hej vänner av Närproducerat...

I detta brev berättar vi om:
1. Sista beställning 14 sept!
2. Nytt på butiksfronten
3. Utbildning
-
Men först några bilder på blåbär och lingon.  Och Röda Vinbär.
Så gott som dagligen kommer våra leverantörer in med banankartonger, papperskassar, och hinkar fyllda med allehanda norrbottniska delikatesser. 2 kg nyplockade kantareller hann bara in i butiken – å poff så var de sålda.
Bror Kajsajuntti med bärblåa fingrar tittar in med hinkar fyllda med både blåbär och lingon, välrensade och fina.Åsså kommer AnnChristin in med Röda Vinbär, vackert dekorerade med gröna blad...


...med recpet på "Eivors Kaka" som du gör så här:

Sätt ugnen på 175°

Rör ihop 150 g smör, 1,5 dl socker samt 2 tsk vaniljsocker.

Tillsätt 1 ägg

Blanda ner 3 dl mjöl och 1 tsk bakpulver

Bred ut degen i en form ca 25 x 15 cm. Du behöver inte smöra eller bröa formen.
Häll på önskad mängd röda Vinbär. Rabarberbitar, syrliga äpplen, eller krusbär går också bra.

Grädda 30 minuter om du vill ha kakan kladdig och 45 minuter om du vill ha den "torr".
Det var det om Blåbär, lingon och Vinbär, som fortfarande går att beställa i web-butiken.

1. Sista beställning
Vill du ha leverans torsdag 17 september så är sista beställning måndag morgon 14 spetember klockan 09.00.

Alltså Sista beställning: måndag 14 september 09.00
För leverans: torsdag 17 september – med fortsatt fraktfritt i hela Norrbotten

2. Nytt på Butiksfronten
Det fortsätter att strömma in lokala grönsaker. Men de läckra sockerärtorna är slut för säsongen.
Vi ska också testa att sälja Grönsaker odlade i Kalix till Kalixborna över NordanSmaks webbutik. Det är den välkända torgprofilen Samel Waller från Kalix som nu vill sälja sina produkter i Kalix. Ett ytterligare steg att minimera transporterna. Beställ Wallers Grönt- och Rotsaksmix i webbutiken, hämta dem på Bussgods i Kalix!.

Vår eminente fiskrökare Jan har tagit sin årliga semester och blir borta ett par månader i höst. Därför kommer alla rökta marinerade regnbågsfiléer att släckas ner allteftersom vårt lilla lager säljer slut.
Dessutom finns det inte längre något ekologiskt, rättvisemärkt råkaffe att få tag på, så det populära Fyra Årstiders kaffe, mörkrost och mellanrost är helt slut hos vår leverantör. Men de lovar att fixa nytt inom någon vecka.
Så lär svenska ekologiska äpplen vara på ingång. Kanske vi kan leverera svenska äpplen i fruktpåsarna redan nu på torsdag.


3. Grönsakskurs med personalen
Tidigt en regntung måndag dök Margareta och Mauritz från Mattesbäcken in i NordanSmakbutiken. Strålande glada och med en massa kunskap att dela med sig av. Det var många värdefulla tips om förvaring och kyla och vattning och isvatten...


...men det var också en mängd tillagningstips och recept. Wokat, gratinerat, rostat, eller bara hackat för infrysning att ta fram som närproducerat grönt även under mörka vinterdagar. Personalen antecknade flitigt så att pennorna glödde!

Margareta och Mauritz har för några år sedan flyttat upp till Mattesbäcken från Göteborg där de haft affär med vävprylar. I Götet var Margareta också engagerad i 4H och fler än 300 ungdomar tillsammans med föräldrar passerade genom deras odlingskurser. Margareta har odlat hela sitt liv! Och det märks då deras produkter har en mycket hög kvalité. Broccollin är fantastisk. För att inte tala om kålsorter som palmkål, spetskål, purpurkål. grönkål, vitkål, blomkål, savoykål, mizunakål, kålrabbi, kålrot, och så pac choy.
Margareta berättade också att rovorna är en av de första växterna som odlades för konsumtion i Sverige, där Svedjerovan användes som första gröda efter svedjebränningen för att förbereda jorden för kommande växter i människans tjänst. Svedjerovan växer ovanpå marken med endast den spetsiga rottråden nere i jorden.

Margareta och blomkålen!


I kommande Nyhetsbrev ska vi dela med oss av de många recept som Margareta och Mauritz berättade om på "Grönsakskursen".
Läs den spännande fortsättningen på NordanSmakbloggen!

Slut för denna gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0