NYHETSBREV SKABRAMOST

Hej vänner av skördemarknad och....

Idag lördag är det planerat att ostmästaren Hanz med hustru ska vara med NordanSmak på Bodens Skördemarknad.

Under fredagen sålde vi riktigt riktigt bra och  redan före jag hunnit ställa upp bord och varor var intresserade kunder och slet och drog i viktålhuvud och broccoli...
Det är osäkert om Rybsoljan räcker ända fram till på söndag då vi har svårt att få tag i mer under helgen. RybsoljeSignar är iväg och hälsar på i södra Sverige.
Nu måste jag kila.
Jag skriver mer ikväll. Ska också försöka hinna ta några foton. / Per H NordanSMak

NYHETSBREV SKÖRDEMARKNAD

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt

1. Rapport från Nolia
2. Inför Bodens Skördemarknad
3. Nytt i Butiken
4. Framtidsplaner i Grannbutiken

Det dröjer ytterligare någon vecka före blir det vardag... igen. Midsommar, semester, semester, semester, Noliavecka, Musikens Makt, Bodens Skördemarknad. Sedan kommer marknad i Gunnarsbyn

1. RAPPORT FRÅN NOLIA
NordanSmak var som många av er vet representerade på Nolia. Bästa platsen i Mathallen, närmast utgången ner mot vattnet. Lite avsides, men väldigt svalt och skönt.
Intresset för "Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt. Hemkört!" är stort. Vi delade ut över tusen flygblad. Obs! Vi hittade inga flygblad som kastats "längre bort", så de måste ha följt med ända hem.
Kioskvältarna denna Noliavecka var Cheddarostgratinerad rökt Regnbåge, Rybsolja, Havtorns- och Kråkbärsprodukter. Det sortiment vi hade i frysarna, som Karrékotletter, Kåtarökt Sidfläsk, Kåtarökt gravad Regnbåge och viltfångad Röding från Arjeplog var svårare att "exponera" och de sålde därför inte så bra.
Nu ska dessa nya produkter läggas in i webButiken.

Årets Kock Gustav Trädgårdh gillar Skabramosten
Mitt mot vår monter låg ett demonstrationskök där olika kockar visade upp sina kulinariska konster och hur man från basråvaror trollar fram läckerheter till var dags mat.
Det var Vilda Kocken, känd från TV4. Det var "Råa matens" mästarinna Erica Sofie Pedersdotter Palmcrantz Aziz, som skrivit många böcker och har en hemsida rawfoodbyerica.se.
Det var Palttanterna från restaurang Vischan i Lillpite och Det var Årets kock... från Restaurang Basement

Modifiera äkta svensk husmanskost och du kan erövra titeln "Årets Kock"
säger matmästaren Gustav T.

På väg ner efter sitt matlagningspass i demoköket passerade Gustav Trädgårdh NordanSmaks monter och undertecknad lämnade över en rejäl bit Skabramost från Jokkmokk med orden: "Smaka den här, så hör jag av mig i morgon för att få reda på om du gillar..."
Dagen efter blev det kö framför NordanSmaks "Ostdisk" och den ost vi hade i kylen sålde slut på en timme. När kunden som köpte sista ostbiten handlat så blev jag tvungen att fråga: "Vadan detta intresse...?"
"Men har du inte hör Årets Kock var lyrisk över Skabramosten och bytte Parmesanosten mot denna lokalt producerade läckerhet."
När Gustav Trädgårdh senare passerade vår monter igen bekräftades uppgiften...

Syrad kål och Fetaost
På fredagen var Agneta från Klövergården i Storträsk med provsmak av både egenproducerad Ost "av grekisk typ" (Typ-Feta-typ) och den sagolika Yoghurten också den gjort på fårmjölk.
På lördagen hade vi det stora nöjet att ha Ann-Mari Smeds i vår monter. Ann-Marie gör fantastisk syrad vitkål och syrade morötter. Vi håller tummarna att hon kommer igång med produktionen så att vi även får sälja dessa i NordanSmaks butik...

Ovine, Fetaost och Yoghurt-Agneta

Syrade Ann-Marie

Syrad macka!!!

2. BODENS SKÖRDEMARKNAD
Nästa helg finns NordanSmak på Bodens Miljö och Skördemarknad. Tillsammans med Hanz från Jokkmokk tänker vi förutom att "sälja slut" på alla våra nya och gamla sortiment ha en kampanj för Skabramosten.
Kom gärna dit och träffa ostmästaren själv. På denna blogg informerar vi om vilka tider som ni träffar Hanz hos oss.

3. NYTT I BUTIKEN
Just före Nolia fick vi in en del nya produkter. Det var den gravade kallrökta Regnbågen från Akkafisk som vi nu åter har till försäljning. Det var viltfångad Röding från Arjeplog och det var ett fantastiskt rökt sidfläsk från samma leverantör, Akkafisk. Dessa ska nu omgående läggas i i webButiken.
Så börjar det gröna anlända. På måndag får vi förutom den färska potatisen, Sockerärt, Broccoli, Vitkål och Blomkål också in Rödbetor, Mangold, Dill, Persilja. Alla dessa produkter ska öppnas för att kunna köpas i webButiken. Kolla in "Närproducerad - Grönt" och "Veckans Varor"

4. GRANNBUTIKEN
Granne med NordanSmakButiken på Stationsgatan ligger en tom butikslokal som tidigare inrymde en heminredningsbutik "Hemmia". Det finns väl inge' tråkigare än en tomma svarta skyltfönster med budskapet "Lokal att hyra". Så den lokalen ska NordanSmak hyra och fylla med... Ja, vad ska vi hitta på med den?

Butikshotell
Vi kanske ska göra den till Butikshotell? Där små företagare kan hyra in sig under en period och prova ha "Butik"  och sälja sina produkter. Prova på om produkten de tillverkar "håller" före de drar på sig en massa kostnader för egen lokal...

Vegocafé med lättlunch
Vi kanske ska öppna en, som jag förstår, länge efterlängtad vegeterisk lättlunchservering med "Råa maträtter" enkel soppa, gott matbröd och närproducerad och ekologisk sallad, smootie, ekologisk närproducerad glass. Lite lyxigt, skämma bort gästern med bordsservering och gärna inte allt för dyrt....

Saluhall
Vad vi ganska snabbt skulle kunna vara igång med är en inomhus torgmarknad. En torgplats som kanske kan bli ett enkelt alternativ till det eländiga Köpmantorget som kommunen idag erbjuder som enda alternativ. Köpmantorget ligger lika avsides som denna Saluhall hos oss gör, men i väntan på "Torget mitt i smeten på Nytorget på Storgatan" kan vi dra igång i liten skala. Öppet varje vardag 11.00-18.00. Ortens gröna, potatis, kylrum, kanske en kopp ekologiskt rättvisemärkt kaffe, en kaka från våra vänner på MABO, där på stående fot...

Hur som helst, hör av er vad ni tycker om förslagen ovan. Vad ska vi göra med en sagolikt fin och ljus lokal.
Finns det andra förslag. När vi arbetat fram kalkyler så kanske vi ska ha en omröstning....

Hälsar Per H på NordanSmak.

PS: Nu börjar förslag och synpunkter droppa in med e-brev till oss.
Skriv gärna era synpunkter i kommerntarsfunktionen precis här nedanför!
Eller klicka på "Jag tycker att..."

NYHETSBREV NOLIAVECKA

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt!


Den här veckan är NordanSmak på Nolia.
Ni hittar oss i Mathallen Hall 2 plats 299. Det är en fin och sval plats vidutgången ner mot vattnet.
Intresset är stort och vi säljer bra av en del av de produkter vi valt att ha med ner till Piteå.
Rybsoljan från Avan, Cheddarostgratinerade rökta Regnbågen, Jokkmokksosten från Skabram, Gurkan och Tomaterna från Hietalas, Broccolin från Wallers Grönsaksland, Saften från både Luleå Konfektyr och Juicen från Jokkmokk är riktiga kioskvältare.
Det som är lite svårare att visa (och sälja) är det vi måste ha i frysen, som den viltfångade rödingen från Arjeplog, det kallrökta fläsket från Akka, de marinerade Karrékotletterna från Öbers Lantchark. De är svåra att exponera nere i frysboxen, och eftersom Noliabesökare ser ut att handla med "ögonen" och öronen så blir frysvaror, av naturliga skäl svåra att visa upp.

På fredag hittar ni Ovine-Agneta som "Gästleverantör i vår monter, där hon demonstrerar sin Yoghurt och ost av "Grekisk typ" (Ordet Fetaost är varumärkesskyddat i EU.)

På lördag är Ann-Marie Smeds vår "Gästleverantör". Hon visar upp och provsäljer sin fantastiska Syrade kål och Syrade morötter
Välkommen att besöka vår monter på mässan om ni har vägarna förbi Piteå!

Naturligtvis har vi full verksamhet i webButiken och i Butiken på Stationsgatan i Luleå under veckan.

Nytt på Produktlistan
Jordgubbarna är slut för säsongen.
Som ni förstår av rapporten från Nolia så har NordanSmak fått in viltfångad röding från Arjeplog, Kallrökt Sidfäsk och den Kallrökta Regnbågen från Akka-fisk. Dessa produkter läggs in i webButiken så fort vi bara kan...
Ortens nyskördade grönskaer fortsätter att strömma in och det ser ut som att vi kan få in Närproducerad Kravcertifierad Köttfärs. Men till detta återkommer vi...

Nu måste jag kila iväg till Nolia!!!

Ha det gott / hälsar Per på NordanSmak

bloglovin
RSS 2.0