NYHETSBREV SKÖRDEMARKNAD

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt

1. Rapport från Nolia
2. Inför Bodens Skördemarknad
3. Nytt i Butiken
4. Framtidsplaner i Grannbutiken

Det dröjer ytterligare någon vecka före blir det vardag... igen. Midsommar, semester, semester, semester, Noliavecka, Musikens Makt, Bodens Skördemarknad. Sedan kommer marknad i Gunnarsbyn

1. RAPPORT FRÅN NOLIA
NordanSmak var som många av er vet representerade på Nolia. Bästa platsen i Mathallen, närmast utgången ner mot vattnet. Lite avsides, men väldigt svalt och skönt.
Intresset för "Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-Fritt. Hemkört!" är stort. Vi delade ut över tusen flygblad. Obs! Vi hittade inga flygblad som kastats "längre bort", så de måste ha följt med ända hem.
Kioskvältarna denna Noliavecka var Cheddarostgratinerad rökt Regnbåge, Rybsolja, Havtorns- och Kråkbärsprodukter. Det sortiment vi hade i frysarna, som Karrékotletter, Kåtarökt Sidfläsk, Kåtarökt gravad Regnbåge och viltfångad Röding från Arjeplog var svårare att "exponera" och de sålde därför inte så bra.
Nu ska dessa nya produkter läggas in i webButiken.

Årets Kock Gustav Trädgårdh gillar Skabramosten
Mitt mot vår monter låg ett demonstrationskök där olika kockar visade upp sina kulinariska konster och hur man från basråvaror trollar fram läckerheter till var dags mat.
Det var Vilda Kocken, känd från TV4. Det var "Råa matens" mästarinna Erica Sofie Pedersdotter Palmcrantz Aziz, som skrivit många böcker och har en hemsida rawfoodbyerica.se.
Det var Palttanterna från restaurang Vischan i Lillpite och Det var Årets kock... från Restaurang Basement

Modifiera äkta svensk husmanskost och du kan erövra titeln "Årets Kock"
säger matmästaren Gustav T.

På väg ner efter sitt matlagningspass i demoköket passerade Gustav Trädgårdh NordanSmaks monter och undertecknad lämnade över en rejäl bit Skabramost från Jokkmokk med orden: "Smaka den här, så hör jag av mig i morgon för att få reda på om du gillar..."
Dagen efter blev det kö framför NordanSmaks "Ostdisk" och den ost vi hade i kylen sålde slut på en timme. När kunden som köpte sista ostbiten handlat så blev jag tvungen att fråga: "Vadan detta intresse...?"
"Men har du inte hör Årets Kock var lyrisk över Skabramosten och bytte Parmesanosten mot denna lokalt producerade läckerhet."
När Gustav Trädgårdh senare passerade vår monter igen bekräftades uppgiften...

Syrad kål och Fetaost
På fredagen var Agneta från Klövergården i Storträsk med provsmak av både egenproducerad Ost "av grekisk typ" (Typ-Feta-typ) och den sagolika Yoghurten också den gjort på fårmjölk.
På lördagen hade vi det stora nöjet att ha Ann-Mari Smeds i vår monter. Ann-Marie gör fantastisk syrad vitkål och syrade morötter. Vi håller tummarna att hon kommer igång med produktionen så att vi även får sälja dessa i NordanSmaks butik...

Ovine, Fetaost och Yoghurt-Agneta

Syrade Ann-Marie

Syrad macka!!!

2. BODENS SKÖRDEMARKNAD
Nästa helg finns NordanSmak på Bodens Miljö och Skördemarknad. Tillsammans med Hanz från Jokkmokk tänker vi förutom att "sälja slut" på alla våra nya och gamla sortiment ha en kampanj för Skabramosten.
Kom gärna dit och träffa ostmästaren själv. På denna blogg informerar vi om vilka tider som ni träffar Hanz hos oss.

3. NYTT I BUTIKEN
Just före Nolia fick vi in en del nya produkter. Det var den gravade kallrökta Regnbågen från Akkafisk som vi nu åter har till försäljning. Det var viltfångad Röding från Arjeplog och det var ett fantastiskt rökt sidfläsk från samma leverantör, Akkafisk. Dessa ska nu omgående läggas i i webButiken.
Så börjar det gröna anlända. På måndag får vi förutom den färska potatisen, Sockerärt, Broccoli, Vitkål och Blomkål också in Rödbetor, Mangold, Dill, Persilja. Alla dessa produkter ska öppnas för att kunna köpas i webButiken. Kolla in "Närproducerad - Grönt" och "Veckans Varor"

4. GRANNBUTIKEN
Granne med NordanSmakButiken på Stationsgatan ligger en tom butikslokal som tidigare inrymde en heminredningsbutik "Hemmia". Det finns väl inge' tråkigare än en tomma svarta skyltfönster med budskapet "Lokal att hyra". Så den lokalen ska NordanSmak hyra och fylla med... Ja, vad ska vi hitta på med den?

Butikshotell
Vi kanske ska göra den till Butikshotell? Där små företagare kan hyra in sig under en period och prova ha "Butik"  och sälja sina produkter. Prova på om produkten de tillverkar "håller" före de drar på sig en massa kostnader för egen lokal...

Vegocafé med lättlunch
Vi kanske ska öppna en, som jag förstår, länge efterlängtad vegeterisk lättlunchservering med "Råa maträtter" enkel soppa, gott matbröd och närproducerad och ekologisk sallad, smootie, ekologisk närproducerad glass. Lite lyxigt, skämma bort gästern med bordsservering och gärna inte allt för dyrt....

Saluhall
Vad vi ganska snabbt skulle kunna vara igång med är en inomhus torgmarknad. En torgplats som kanske kan bli ett enkelt alternativ till det eländiga Köpmantorget som kommunen idag erbjuder som enda alternativ. Köpmantorget ligger lika avsides som denna Saluhall hos oss gör, men i väntan på "Torget mitt i smeten på Nytorget på Storgatan" kan vi dra igång i liten skala. Öppet varje vardag 11.00-18.00. Ortens gröna, potatis, kylrum, kanske en kopp ekologiskt rättvisemärkt kaffe, en kaka från våra vänner på MABO, där på stående fot...

Hur som helst, hör av er vad ni tycker om förslagen ovan. Vad ska vi göra med en sagolikt fin och ljus lokal.
Finns det andra förslag. När vi arbetat fram kalkyler så kanske vi ska ha en omröstning....

Hälsar Per H på NordanSmak.

PS: Nu börjar förslag och synpunkter droppa in med e-brev till oss.
Skriv gärna era synpunkter i kommerntarsfunktionen precis här nedanför!
Eller klicka på "Jag tycker att..."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0