NYHETSBREV NORDANSMAK - Fairtradefika!

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt och GMO-fritt!

Lite om innehållet i detta brev:
1. Fairtradefika i NordanSmakbutiken
2. Mat och klimatmässa i Kalix
3. VeckomatKassarna!!!!

1. FAIRTRADEFIKA 19 oktober
NordanSmak är en butik med ett växande sortiment av Farirtradeprodukter. Vi samarbetar med Världsbutiken i Gunnarsbyn och Kulturkaféet och rättvisebutiken Krokodil i Piteå.
NordanSmak deltar i "Fairtradefikautmaningen" och i butiken kommer vi att servera fairtradefika på onsdagen 19 oktober från klockan 12, till kl 16.

Så här skriver Fairtrade :
Var med och slå världsrekord! För att vi ska lyckas få ihop en halv miljon fikadeltagare måste vi sprida budskapet och få så många som möjligt att fika  och arrangera egna fikapauser.

Läs mer om fairtradefikat!

2. MAT & KLIMATMÄSSA i Kalix 27 och 28 oktober

Så här skriver arrangörerna i sin inbjudan:

Hur maten har producerats, varifrån maten har kommit, hur man har konsumerat maten och vad man äter skiljer sig över tid och rum.

Maten har stor betydelse för vår hälsa eftersom det är i maten vi hämtar vår näring, som är så grundläggande för vår hälsa. Forskning påvisar mer och mer att dagens matproduktion och konsumtion står för en större del

av klimat- och miljöförändringarna. Det är bekymmersamt. Därför krävs ändring av våra matvanor. Den ändringen kräver att vi reagerar mera klimat- och miljövänligt för hälsans, klimatets och för miljöns skull.

Du som vill upptäcka lokaproducerad mat eller öka dina kunskaper om mat och miljö är välkommen att delta på detta seminarium.


Program torsdag 27 oktober på Hotell Valhall

10.30 Smakprover och smakövningar med Kristina Wikström, matkonsult, Hushållningssällskapet

12.40 Mat som det är nån mening med. Gita Isaksson, Land och Strand

13.00 Kalix Löjrom – livsmedel med skyddad ursprungsbe- teckning, Reinhold Andefors, Norrbottens kustfiskare

13.20 Hur får vi tag på den lokala maten. Per Holmqvist, NordanSmak

14.00 Klimatsmart mat, Kerstin Haraldsson, Naturskydds- föreningen

14.20 Slowfood, Marianne Björn, LRF

16.00 Mathantverk, Bodil Cornell, Verksamhetsledare Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk


Program torsdag 27 oktober i Sessionssalen Kalix kommun

16.00 Hur kommunicerar vi ut vårt klimat ”budskap/ställningstagande” till våra kunder och anställda (nya och befintliga). Vad ska vi kommunicera och vad bör vi ha gjort innan vi startar. Jessica Cederberg Wodmar.

17.15 Fika

17.30 Kolsänka för miljö och energi. Peder Nilsson, Naturbruksgymnasiet.

17.50 Möjligheter till företagande inom energiområdet och energieffektivt företagande, Fred Nordström, VD Nenet AB.

18.10 BoRö Energiprodukter. Johan Ekholm, utvecklingsansvarig BoRö Pannan AB.

18.30 Billerud och förnybara energimöjligheter i det hållbara samhället. Stina Blombäck, Hållbarhets– och Energidirektör Billerud AB.

19.15 Bli klimatsmart i din vardag med Jessica Cederberg Wodmar.


Som ni ser finns NordanSmak representerade på torsdagens eftermiddagsseminarium. Vi kommer också att finnas med torgförsäljning på Galleria Kalix fredag 28 oktober mellan 10.00- 16.00.

Om allt faller på plats hittar ni dessutom Tyskans Deli från Jokkmokk samtidigt ute på torget.


Följ förberedelserna för mat- & klimatmässan i Kalix på Facebook


3. VECKOMATKASSARNA

I gårkväll träffades vi, några leverantörer och Anna från styrelsen för att planera logistiken av "råvaror" in till omlastningen inför lanseringen av NordanSmaks VeckomatKassar med tre måltider.Vi pratatde också om lite policyfrågor, som hur mycket närproducerat är "maximalt närproducerade råvaror"

Vår VeckoKasse ska ju innehålla Maximalt närproducerat och ekologiskt... Vad innbär det egentligen? Accepterar kundena att det är mycket närproducerat under norrbottnisk skördetid på hösten och mindre under sen vår.


Ska man köpa enstaka kassar, eller ska man prenumerera, eller ska det finnas både och?

Om man prenumererar ska det gå att betala med autogiro?

Hur mycket ska man dra varje vecka om priset på Kassens innhåll varierar?

Jag fick i uppdrag att skriva ett förslag till policy för "närproducerat" och "prenumerationspris" på kassarna.

Detta angenäma problem skapar en del nya rynkor i i min redan så skrynkliga panna, så nu har jag börjat "skruva" på mössan.

 

Återkommer inom kort med ett Nyhetsbrev med policydokument och en länk till en första Kasse, när den är klar att beställa.

 

Hälsar Per från NordanSmak

NYHETSBREV NORDANSMAK Ny leveransdag!

Hej vänner av Närproducerat, Ekologiskt, Rättvisemärkt och GMO-fritt!

Innehåll denna vecka:

1. Ny leveransdag

2. Lite om vad som hänt under hösten

3. Lite om framtiden

1. NY LEVERANSDAG
Som ni alla känner till har vi haft torsdagar som huvudsaklig leveransdag.
Detta ändras nu till måndagar!

Så här ska det fungera från och med 10 oktober 2011:

a. Ni beställer i webButiken fram till kl. 12.00 tisdag förmiddag  och får en orderbekräftelse. Som vanligt!

b. Under eftermiddagen nästföljande måndag levererar NordanSmak Din / Er beställning med Elbil i centrala Luleå och med Bussgods till övriga Norrbotten

Enkelt va?
Varför denna ändring?
Jo, NordanSmak tänker återuppta och vidareutveckla de populära "VeckoKassarna" med färdig mat som vi levererade när vi startade webButiken på riktigt i mars 2008.
Att ha en Kasse med tre dagars mat hängande på dörren när arbetsdagen är över på måndag, är väl inte helt fel. Att kunna åka och hämta barnen på dagis utan att passera stormarknaden tror vi har sina fördelar. Det kan kanske till och med bli tid över att hjälpa barnen med läxorna eller spela något kul spel tillsammmans.
Vi räknar med att vår nypremiär på VeckoKasse ska vara igång under vecka 42. Vi meddelar i nytt Nyhetsbrev när VeckoKassen går att beställa.
OBS! Prenumerationerna på Wallers Grönsaker delas fortsättningsvis ut på fredag i Kalix, som vanligt!

2. LITE OM VAD SOM HÄNT UNDER HÖSTEN...
Det har varit en hektisk tid, med försäljningsrekord i "vanliga Butiken" flera gånger sedan slutet av juli.
En av framgångsfaktorerna är Surdegsbrödet från Bensbybagaren som NordanSmak har förmånen att få sälja.
En annan orsak kan vara att allt fler hittar in till NordanSmaks Butik på Stationsgatan. Det sägs ju att det tar tre år att etablera en verksamhet. Så om det stämmer når NordanSmak igenkännande inom ett halvår.
En tredje faktor kan vara att vår Butik börjar vara intressant för våra leverantörer. En god cirkel som får till följd att våra butikshyllor är fyllda med spännande lokala, ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Torgförsäljning
NordanSmak har inte deltagit mer än på en av de torgdagar som arrangeras på Nytorget (utanför Åhlens) - Luleås nya torgplats.
Detta beror i huvudsak på att vi inte har haft personal för att klara försäljning utanför vår egen Butik på fredagar. En annan orsak är också att vi är tveksamma till att konkurrera med våra egna leverantörer som själva hyr in sig på torget.

Musikens Makt
Däremot var vi med när TV4:as Matresa passerade Luleå och hade en heldag i den lokala matens ära på Nytorget. Bröd, ägg, olja grönsaker, allt sålde slut. Samtidigt och på kvällen samma dag hade NordanSmak "restaurang" under Muskens Makt-arrangemanget på Gültsauudden i Luleå. Läcker vegansk Morotsoppa med kokosmjölk och chilli, tillsammans med surdegsbröd och hummus. Och ett glas svensk ekologisk äppeljuice.
Soppan sålde slut i tre omgångar, varvid fjärde svängen till köket resulterade i en balja Tomatsoppa...

Anna och Per på Bodens Skörde- och Miljödagar     (foto: Tommy Jalar)

Bodens Skördemarknad
En av de trevligare stunderna på verksamhetsåret är de tre dagarnas marknad i Boden i slutet av augusti.
I år var det inget undantag. Ett veckoslut med fint väder, trevliga kunder, bra försäljning med rekorddagskassor varje dag.

Gunnarsbyns Grönsaksmarknad
En annnat arrangemang som man längtar till varje år är höstmarknaden i Gunnarsbyn. Trevligt, inte bara för att man mycket snabbt säljer "hur mycket som helst", utan också för att i Gunnarsbyn är rättvisa i tredje världen lika viktig som lokal utveckling. Eller kanske är rent av en rättvis värld en förutsättning för ett lokalt engagemang.Eller är kanske ett lokalt engagemang förutsättningen för en rättvis handel med tredje världen.

3. LITE OM FRAMTIDEN...
Som vi berättade är vi i slutspurten att knyta ihop våra VeckoKassar med ingredienser och tillagningstips till tre måltider. Håll ut!

Det finns också en hel del närproducerade grönsaker kvar i våra leverantörers källare och kylrum. Wallers Grönsaksprenumerationer rullar vidare och nya prenumeranter är välkomna. Veckans Grönsaker med potatis / Veckans Grönsaker utan potatis !

Vi söker kontaktpersoner bland personalen på Sunderby Sjukhus och Luleå Tekniska Universitet som vill vara "ambassadörer" för GrönsaksKassar till arbetsplatsen.
Det är enkelt, ring till Per H 070-362 30 18 så kan jag förklara, eller skicka ett e-brev
Idén är glasklar. I ena ändan finns närproducerade grönsaker som vill bli uppätna.
I andra ändan tror vi oss veta att det finns personal på Universitet och Sunderby sjukhus som längtar efter just lokala grönsaker. Däremellan finns NordanSmak som vill knyta ihop dessa båda intressen. Ni beställer i webBtiken, vi packar och levererar ut till en förutbestämd plats på Era respektive arbetsplatser.

Vi är också på jakt efter någon som kan jobba några timmar varje vecka. Vi som jobbar är ju alla som bekant mellan 50+ och döden, därför skulle det behövas någon timarbetande ungdom som kan sänka arbetsplatsens höga medelålder.

Nu slutar jag, men återkommer så fort vi har något nytt att berätta!  / Per Holmqvist

bloglovin
RSS 2.0