GMO och Hushållningssällskapet

På måndag 24 maj sägs det att Hushållningssällskapet ska fatta beslut om att de ska odla GMO-potatisen Amflora...

Kan det vara sant? År det förankrat i organisationen? GMO - till vilken nytta?

 

 

 

 

Öppet brev till Hushållningssällskapet i Norrbotten

riktat till ordförande Landshövding Per-Ola Eriksson,

vd Jan-Olof Puranen och all personal.

 

Stoppa GMO-potatisen Amflora!

 

Per-Ola, Jan-Olof, Federico och alla ni andra schyssta Hushållningssällskapare!

Är det verkligen sant att det är i er regi och på era nyförvärvade marker i Öjebyn, Sunderbyn och i Vojakkalla som den genmodifierade potatisen Amflora ska odlas?

 

Naturskyddsföreningen ringde häromveckan. De ville att vi i vårt veckobrev skulle berätta om två möten som Jordbruksverket bjuder in till. Det var ett på Helmers i Alvik och ett möte i Kukkolaforsen utanför Haparanda.

 

EU har beslutat att tillåta kommersiell odling av den genmodifierade potatisen Amflora. Patentet på denna GMO-gröda ägs av BASF som är ett stort internationellt kemiföretag.

Den svenska regeringen har, till skillnad från många av Europas länder, beslutat att Amflora ska få odlas i Sverige. Jordbruksverket tycker att Norrbotten är en lämplig plats för  dessa GMO-odlingar. Det är detta man vill informera om på ”Helmers” och vid ”Kukkolaforsen  Turist & Konferens”.

 

Vi på NordanSmak, som är en handelsplats för Närproducerade, Ekologiska och Rättvisemärkta Livsmedel är naturligtvis emot den Genmodifierade maten i allmänhet och Amflora i synnerhet. Vi vill kunna garantera att de produkter som vi säljer ska vara GMO-fria!

 

Varför GMO-potatis?

Jag har mycket stort förtroende för Hushållningssällskapet i Norrbotten, som jag känner väl genom en hel del gemensamma projekt.  Vid en enkätundersökning ni skickade ut var mina svar – kompetens, lyhörda, ekologisk, lokal förankring, närprodukter, kvalité. Idel lovord alltså.

Om det nu är sant att det är på Hushållningssällskapets marker i Öjebyn, Sunderbyn och Vojakalla som potatisen ska odlas så kanske jag har missat något viktigt.

 

Är det inte så att potatisen är genmodifierad för att bli industriråvara vid papperstillverkning?

Är det inte sant att GMO-potatisen som odlas i Norrbotten ska transporteras med lastbil till industrier i Tjeckien för att vidarebehandlas till limämnen?

Är det inte så att Potatisen har tillförts en gen som är resistent mot antibiotika, och som enligt Världshälsoorganisationen är ett hot mot den antibiotika som är viktig i kampen mot sjukdomar som Tuberkulos?

Är det inte sant att GMO-potatisen måste hållas isolerad från all annan potatis för att undvika att den kommer in som matpotatis.

Är det inte så att det bara är tre av EU:s 24 länder har gett tillstånd till Amflora-odling; Tjeckien, Tyskland och Sverige?

Är det inte så att Österrike tvärt emot EU:s beslut förbjudit odling av Amflora i Österrike?

Är det inte så att Danmark, tillsammans med Grekland, Ungern, Italien och Luxenburg överväger att  också förbjuda odling av GMO-potatis?

Är det inte så att American Academy of Environmental Medicine vill ha ett moratoroium för genmodifierad mat till riskerna utretts?

Är det inte så att även EU.s medicinska råd ville utreda de långsiktiga effekterna ytterligare men att Statens Jordbruksverk inte tog hänsyn till detta?

Är det möjligt för ett bi som flyger omkring i Sunderbyn, och som samlar pollen till honung, att veta vilken potatisblomma som är genmodifierad?

Är det inte så att ingen idag egentligen vet vilka risker det finns med GMO-grödor.

Är det inte så att BASF betalar rejält för att någon ska odla GMO-utsäde åt dem och att det bara handlar om pengar?

 

Är det inte bättre att använda svensk skogscellulosa som råvara i svenska pappersbruk, istället för att transportera genmodifierad potatis från Norrbotten till Tjeckien?

Är det inte bättre med ekologisk KRAV-certifierad Mandel, Bintje, King Edward, Matilda, Sabina? Enligt Greenpeace finns en GMO-fri potatissort med Amfloras egenskaper

Är det inte bättre med ett garanterat GMO-fritt Norrbotten?

 

Slutligen, en stilla undran:

Är det jag som är helt ute och cyklar eller är det någon som har ”modifierat” era omdömen?

 

Per Holmqvist

Verksamhetsansvarig på NordanSmak

 

070-362 30 18

 

per@nordansmak.se

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0