NYHETSBREV NORDANSMAK - Fairtradefika!
Lite om innehållet i detta brev:
Så här skriver Fairtrade :
2. MAT & KLIMATMÄSSA i Kalix 27 och 28 oktober
Så här skriver arrangörerna i sin inbjudan:
Hur maten har producerats, varifrån maten har kommit, hur man har konsumerat maten och vad man äter skiljer sig över tid och rum.
Maten har stor betydelse för vår hälsa eftersom det är i maten vi hämtar vår näring, som är så grundläggande för vår hälsa. Forskning påvisar mer och mer att dagens matproduktion och konsumtion står för en större del
av klimat- och miljöförändringarna. Det är bekymmersamt. Därför krävs ändring av våra matvanor. Den ändringen kräver att vi reagerar mera klimat- och miljövänligt för hälsans, klimatets och för miljöns skull.
Du som vill upptäcka lokaproducerad mat eller öka dina kunskaper om mat och miljö är välkommen att delta på detta seminarium.
Program torsdag 27 oktober på Hotell Valhall
10.30 Smakprover och smakövningar med Kristina Wikström, matkonsult, Hushållningssällskapet
12.40 Mat som det är nån mening med. Gita Isaksson, Land och Strand
13.00 Kalix Löjrom – livsmedel med skyddad ursprungsbe- teckning, Reinhold Andefors, Norrbottens kustfiskare
13.20 Hur får vi tag på den lokala maten. Per Holmqvist, NordanSmak
14.00 Klimatsmart mat, Kerstin Haraldsson, Naturskydds- föreningen
14.20 Slowfood, Marianne Björn, LRF
16.00 Mathantverk, Bodil Cornell, Verksamhetsledare Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk
Program torsdag 27 oktober i Sessionssalen Kalix kommun
16.00 Hur kommunicerar vi ut vårt klimat ”budskap/ställningstagande” till våra kunder och anställda (nya och befintliga). Vad ska vi kommunicera och vad bör vi ha gjort innan vi startar. Jessica Cederberg Wodmar.
17.15 Fika
17.30 Kolsänka för miljö och energi. Peder Nilsson, Naturbruksgymnasiet.
17.50 Möjligheter till företagande inom energiområdet och energieffektivt företagande, Fred Nordström, VD Nenet AB.
18.10 BoRö Energiprodukter. Johan Ekholm, utvecklingsansvarig BoRö Pannan AB.
18.30 Billerud och förnybara energimöjligheter i det hållbara samhället. Stina Blombäck, Hållbarhets– och Energidirektör Billerud AB.
19.15 Bli klimatsmart i din vardag med Jessica Cederberg Wodmar.
Som ni ser finns NordanSmak representerade på torsdagens eftermiddagsseminarium. Vi kommer också att finnas med torgförsäljning på Galleria Kalix fredag 28 oktober mellan 10.00- 16.00.
Om allt faller på plats hittar ni dessutom Tyskans Deli från Jokkmokk samtidigt ute på torget.
Följ förberedelserna för mat- & klimatmässan i Kalix på Facebook
3. VECKOMATKASSARNA
I gårkväll träffades vi, några leverantörer och Anna från styrelsen för att planera logistiken av "råvaror" in till omlastningen inför lanseringen av NordanSmaks VeckomatKassar med tre måltider.
Vi pratatde också om lite policyfrågor, som hur mycket närproducerat är "maximalt närproducerade råvaror"
Vår VeckoKasse ska ju innehålla Maximalt närproducerat och ekologiskt... Vad innbär det egentligen? Accepterar kundena att det är mycket närproducerat under norrbottnisk skördetid på hösten och mindre under sen vår.
Ska man köpa enstaka kassar, eller ska man prenumerera, eller ska det finnas både och?
Om man prenumererar ska det gå att betala med autogiro?
Hur mycket ska man dra varje vecka om priset på Kassens innhåll varierar?
Jag fick i uppdrag att skriva ett förslag till policy för "närproducerat" och "prenumerationspris" på kassarna.
Detta angenäma problem skapar en del nya rynkor i i min redan så skrynkliga panna, så nu har jag börjat "skruva" på mössan.
Återkommer inom kort med ett Nyhetsbrev med policydokument och en länk till en första Kasse, när den är klar att beställa.
Hälsar Per från NordanSmak