VeckoKasse leverans 28 maj 2012

Hej vänner vid grytorna!

Redan till Påsken 2008 började NordanSmak att leverera VeckoKassar med mat till kunder i hela Norrbotten. Kassarna som beställdes över webButiken, innehöll alla ingredienser och tillagningstips till en middag och den delades då ut på torsdagar. Lite festligt inför fredagsmyset. 

Under våren 2012 återupptar NordanSmak sina VeckoKasseleveranser. Denna gång får kunden Kassen på måndagar och den innehåller ingredienser och tillagningstips till 3 måltider. Middagen är beräknad för 4 personer.
VeckoKassen beställs i NordanSmaks webButik senast vid lunchtid måndag 21 maj.


MÅLTID 1

Morotssoppa med Surdegsbröd och Sorseliansk Pesto

Till soppan använder Du:
500g morötter
1 gul lök 1 chilli
1 burk cocosmjölk
6 dl vatten
2 buljongtärningar
1 burk Sorseliansk Pesto

Så här kan Du göra:
Morötter och lök rives. Chillifrukten hackas i små bitar. Allt fräses i olja.
1 burk kokosmjölk samt 3 dl vatten hälles i. Buljongtärningarna smulas i och allt får koka ca 20 min.
Mixa soppan och rör i resterande 3 dl vatten. Smaka av med salt o peppar. Späd ev med lite mer vatten
Serveras med Sallad och Surdegsbröd med Sorseliansk Pesto.

MÅLTID 2

Gratinerade Rödbetor, Råris och sås på Trattkantareller

Till denna rätt använder Du:
1 kg Rödbetor
1/2 kg råris
Goudaost från Skabram
Ekologisk  Grädde
100 g Trattkantareller
Rybsolja Soja och kryddor

Så här kan Du göra:
Skölj råriset i kallt vatten. Mät riset och tillsätt dubbla mängden vatten. Koka!

Ett litet energispartips!
Koka upp vattnet med riset på morgonen. Bara till det kokar. Slå av plattan! Lägg på locket och låt riset stå kvar på plattan och efterkoka under dagen. Råriset är klart att bara värma och servera när Ni kommer hem på kvällen. OBS! GLÖM INTE ATT SLÅ AV SPISEN.

Rödbetorna skalas och skärs i 5-7 mm tjocka skivor. Smörj en långpanna med rybsolja, och strössla på lite salt / örtsalt. Lägg rödbetsskivorna på den saltade oljan, ringla över lite mer olja på rödbetorna, krydda med örtsalt, peppar och sojasås och upprepa detta till alla skivor med rödbetor är slut. Krydda på med örtsalt och sojasås och lägg ostskivor överst. Gratinera i ugn på 175 grader till osten smält och blivit ljust gyllenbrun.

Svampsåsen.

Veckans salladstips:

Sallad med vitkål och morötter
1/2 kg vitkål
1/2 kg morötter
1 röd paprika
1 röd lök alternativt 1/2 purjolök

Grönsakerna ansas, skalas och rives. De blandas i en skål.

Dressing:
1/2 dl olja (solros, majs, rybs)
1/2 dl vinäger (äppelcider-, balsamico-)
0,35 dl socker 1/4 tsk salt 1/4 tsk salladskrydda.

Alla ingredienser till dressingen blandas och kokas upp på svag värme.
Häll den varma dressingen över grönsakerna och rör om.
Förvara salladen i en bunke med tätslutande lock i kyl. Hållbar ca 2 veckor

NYHETSBREV NordanSmak i Januari

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt, rättvisemärkt och GMO-fritt!

Detta nyhetsbrev handlar om:

1. GMO-fritt Norrbotten

2. Fokus på WebButiken

3. Nominerad i Mattävling



1. GMO-FRITT NORRBOTTEN
BASF, som legat bakom odlingarna av GMO-potatis i Norrbotten har meddelat att de lägger ner GMO-odlingar i Norrbotten, Sverige och hela Europa. Det folkliga motståndet blev för stort. I Tyskland har man trampat ner odlingarna av GMO-grödor, fast jag tror att ett stillsamt folkligt motståndsarbete är minst lika effektivt.
Läs Pressmeddelandet från GMO-fritt Norrbotten: "Vi Vann kampen mot GMO"
Nu jobbar vi vidare för ett miljövänligt Norrbotten, ekologiska och närproducerade livsmedel och i kampen för ett Kärnkraftsfritt Bottenviken.

2. FOKUS PÅ WEBBUTIKEN
Inför julhelgen slog försäljningen i NordanSmakButiken på Stationsgatan alla rekord. Jämfört med Coop på Storheden, ICA Kvantum och Willys är det ju mycket mycket blygsamt, med för oss är det kul i alla fall. Kunderna börjar hitta till oss.
Men lika mycket som vi sålde mycket före Julledigheten säljer vi lite idag. Januari, februari och mars brukar vara "dödens månader" för handelsplatser. Tom peng pung!
Detta försäljningsvaccum kan nyttjas till att utveckla verksamheten. Ett område som måste utvecklas är webButiken. Vi har liksom inte riktigt hunnit med...
Men om vi lovar att sköta om och hålla www.nordansmak.se uppdaterad och tiptop, lovar ni då att prova handla nån gång?
En väl fungerande webButik är ju liksom rätt smart. Man kan slippa resor till stormarknaden lång bort, kassaköer å sånt,  och få tid över för familjen, läxläsningshjälp.
Vi levererar ju med Bussgods i hela Norrbotten och med vår klimatsmarta Elbil till kunder i centrala Luleå.

3. MAT-TÄVLING
NordanSmak har varit nominerad till en MAT-tävling i Allas Veckotidniing.

Så här skriver tidningen:
"Under året har vi utsett 10 finalister som nu gör upp om priset ”Allas MATpris”. Nu har du chansen att vara med och utse vinnaren! Människor som värnar om bra och god mat har du kunnat läsa reportage om i Allas under 2011..."

Tävlingen är avslutad, fast det är hedrande att NordanSmak nominerats som en av tio i landet.

OBS! Segraren är inte utsedd ännu!

Ha det gott! / Per Holmqvist

bloglovin
RSS 2.0