NYHETSBREV JokkmokksKasse

Hej vänner av närproducerat, ekologiskt och rättvisemärkt!

Ur innehållet denna gång:

1 MidsommarKasse från Jokkmokk

2. Tomater och Gurka

3. Framtid på Landet i Boden

4. Gemenskapsföretaget NordanSmak1. MIDSOMMARKASSE FRÅN JOKKMOKK
Sedan några månader jobbar NordanSmak mer intensivt än vanligt tillsammans med Mathantverkare i Jokkmokk, näringslivsbolaget Strukturum och utvecklingsprojektet Sájtte för att utveckla både produkter och försäljning.
Som en del i det arbetet har ett samarbete påbörjats som ska sälja "JokkmokksKassar" med ortens varor återkommande under hösten. En första test är den Kasse med delikatesser från Jokkmokk som säljs i webButiken och som ska levereras till kunder i hela Norrbotten före midsommar.
Passa på att beställa en kasse fylld med gott från en av länets mest matkreativa områden!

Klicka här om Du vill beställa MidsommarKasse!OBS! Siata dag för beställning är SÖNDAG 17 juni kl 18.00!


Här kommer den Midsommarmeny som "växer fram" ur innehållet i Din Midsommarkasse.


RENSPETT à la SÁPMI

Festliga spett med renfärs från Sápmi ren & vilt

JOKKMOKKSPAJ
En smakrik ost- och potatispaj fylld med ost från Jokkmokk, från fjällkorna som går fritt vid Skabram gårdsmejeri.


FJÄLL-OSTKAKA MED KRÅKBÄRSSYLT

Vårt förslag på efterrätt med ljummen kaffeost från Skabrams gårdsmejeri samt nyttig och lite kryddig kråkbärssylt från Jokkmokksbär.

VILD & VACKER POTATISSALLAD
En god potatissallad hör ett buffébord till! Till denna hör Jokkmokksdressingen som slås på när potatisen fortfarande är ljummen och får dra in sig smakerna. Pricken över i - och valfritt! - blir att strössla vilda växter och ätbara blommor på. Vi ger dig tips på ätbara vilda örter.


"GRÄSLIGT" GOD ÖRT-DIPP

Med yoghurt från Skabrams fina fjällkor blandas en örtmix gjord av lokala örter och växter. Denna är så god att doppa renspett och dinkelsticks i.

ÖVRIGT TILL BUFFÉTBORDET

Krakauer-korv från Tyskans Deli. Tillverkad på bästa sätt med kött från Norrbotten och med tysk tradition. Krakauerkorven har hög kötthalt och passar att grilla, steka eller koka. Passar gammal som ung och till övriga rätter på buffén.

Kärnskinka från Tyskans Deli. En kraftigt rökt skinka som sedan lufttorkats och skivats tunn. Garnera gärna Jokkmokkspajen med skink-”rosor”!

Gravad Renytterfilé från Sapmi Ren & Vilt

Dinkelsticks och färsk örtmix från Essense of Lapland.

Kråkbärsjuice med tranbär från Jokkmokksbär. Bronsmedaljör i SM i Mathantverk 2011! En vitaminrik frisk dricka som kan blandas till bål eller njutas helt naturell.

Kan det bli bättre?


2. TOMATER OCH GRUKA

Nu har vi fått in oretens tomater och gurka från Hietalas i Korva. Tomaterna beställs här! och till Gurkan kommer du genom att klicka på denna länk!


3. FRAMTID PÅ LANDET I BODEN
Helgen den 15, 16 och 17 juni ska NordanSmak vara med på Framtidsmässa i Boden. Vi har tillsammans med några intresserade producenter / mathantverkare bokat Utställaryta tillsammans och ska testa hur det funkar att "stå ihop".
- Säljer vi bättre eller sämre än om vi står var för sig?
- Är det lättare eller svårare att ta mat och kisspaus när vi står bredvid varandra?
- Är den här Gemenskapen något som vi kan prova vid andra tillfällen, som när Kryssningsfartyg anländer till Luleå och Piteå?


FÖLJANDE FÖRETAG / MATHANTVERKARE ÄR MED i BODEN:

 

1. Akkafisk - Gösta Norman

 

2. Skabramost - Hanz de Waard

 

3. Jokkmokksbär - Karin Nordström

 

4. Tant Rut - Rut Holmqvist Sorseliansk Pesto

 

5. Klövergården - Agneta Grennberg

 

6. Bensbybagaren - Mikael Lövgren

 

7. Wild Artic Berries WIAB - Erika Sandberg

 

8. Edefors Honung - Francesca och Peter

 

9. NordanSmak Per Holmqvist4. GEMENSKAPSFÖRETAGET NORDANSMAK
I december 2011 togs första steget för att ombilda NordanSmak från en ekonomisk förening till ett Gemenskapsföretag. Då bildades den ideella föreningen NordanSmak.
För någon vecka sedan fick vi vårt efterlängtade Registreringsnummer från Skatteverket. Vi blev därmed godkända som ideell organisation. (Heja!)

Köpa in ett Aktiebolag
Nu ska den i december valda interimsstyrelsen köpa in det AB (Aktiebolag) som föreningen ska vara helägare av och som ska sköta Gemenskapsföretagets affärer. Fördelen med Gemenskapsföretaget är att det finns inskrivet i stadgarna att man tar socialt ocj ekologiskt ansvar och att allt överskott ska investeras i verksamheten. Ingen riskkapitalist ska kunna flytta pengar till någon av alla skattebefriade öar i världen.

Kundgemenskap
Vi har också haft ett första möte för att kolla om intresse finns för att bilda en "kundförening" KundGemenskap i Gemenskapsföretaget. Vill Du vara med i KundGemenskapen och kan Du skicka ett e-brev till Kundgemenskap@nordansmak.se

Nu måste jag sluta för denna gång!

Hälsar Per på NordanSmak

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0