VeckoKasse leverans 28 maj 2012

Hej vänner vid grytorna!

Redan till Påsken 2008 började NordanSmak att leverera VeckoKassar med mat till kunder i hela Norrbotten. Kassarna som beställdes över webButiken, innehöll alla ingredienser och tillagningstips till en middag och den delades då ut på torsdagar. Lite festligt inför fredagsmyset. 

Under våren 2012 återupptar NordanSmak sina VeckoKasseleveranser. Denna gång får kunden Kassen på måndagar och den innehåller ingredienser och tillagningstips till 3 måltider. Middagen är beräknad för 4 personer.
VeckoKassen beställs i NordanSmaks webButik senast vid lunchtid måndag 21 maj.

Med denna länk beställer Du VeckoKassen som levereras 28 maj!

Du kan också välja att fortlöpande prenumerera på VeckoKassar.
(OBS! Uppehåll från midsommar till 13 augusti)

OBS! Det är en 4 veckors testperiod fram till midsommar.
Därför är det begränsat antal Kassar som finns till försäljning. Först till kvarn gäller!

Under sommaren kommer vi tillsammans med intresserade VeckoKassekunder utvärdera försöksperioden för att VeckoKassarna ska blli ännu bättre när vi omstartar och brassar igång för fullt i augusti.


MÅLTID 1

Morotssoppa med Surdegsbröd och Sorseliansk Pesto

Till soppan använder Du:
500g morötter
1 gul lök 1 chilli
1 burk cocosmjölk
6 dl vatten
2 buljongtärningar
1 burk Sorseliansk Pesto (pålägg på smörgåsarna!)

Så här kan Du göra:
Morötter och lök rives. Chillifrukten hackas i små bitar. Allt fräses i olja.
1 burk kokosmjölk samt 3 dl vatten hälles i. Buljongtärningarna smulas i och allt får koka ca 20 min.
Mixa soppan och rör i resterande 3 dl vatten. Smaka av med salt o peppar. Späd ev med lite mer vatten
Serveras med Sallad och Surdegsbröd med Sorseliansk Pesto.

MÅLTID 2

Gratinerade Rödbetor, Råris och sås på Trattkantareller

Till denna rätt använder Du:
1 kg Rödbetor
1/2 kg råris
Goudaost från Skabram
Ekologisk  Grädde
100 g Trattkantareller
Rybsolja Soja och kryddor

Så här kan Du göra:
Skölj råriset i kallt vatten. Mät riset och tillsätt dubbla mängden vatten. Koka!

Ett litet energispartips!
Koka upp vattnet med riset på morgonen. Salta! Koka det några minuter. Slå av plattan! Lägg på locket och låt riset stå kvar på plattan och efterkoka under dagen. Råriset är klart att bara värma och servera när Ni kommer hem på kvällen. OBS! GLÖM INTE ATT SLÅ AV SPISEN.

Rödbetorna skalas och skärs i 5-7 mm tjocka skivor. Smörj en långpanna med rybsolja, och strössla på lite salt / örtsalt. Lägg rödbetsskivorna på den saltade oljan, ringla över lite mer olja på rödbetorna, krydda med örtsalt, peppar och sojasås och upprepa detta till alla skivor med rödbetor är slut. Krydda på med örtsalt och sojasås och lägg ostskivor överst. Gratinera i ugn på 175 grader till osten smält och blivit ljust gyllenbrun.

Svampsåsen. Lägg svampen i lite vatten med en halv buljongtärning. Koka försiktigt så att svampen blir mjuk. Tillsätt grädde, soja och mer "smulad" buljongtärning om det behövs. Peppra!

MÅLTID 3

Renskav med pressad potatis /potatismos

Till denna rätt använder du:
1 kg potatis
400 g Renskav
200 g lök
grädde
Kryddor

Så här kan du göra:
Tvätta av potatisen och koka den med skalet på. När den kokat  klart kan du skala den och antingen pressa den eller "stampa" den till potatismos. Krydda med örtbuljong / örtsalt tillsätt  en klick smör och lite mjölk.
Hacka löken, fräs den i olja / smör i en järngryta. När löken är "glasig", lägger du ner renskav, som du kan ha tinat i kylskåpet under dagen. När skavet ändat färg från rött till grått kan du reda den med vetemjöl och mjölk till en stuvningsliknande konsistens. Häll därefter på grädde, buljongpulver / buljongtärning / örtsalt och en skvätt soja och låt den puttra ett tag till den kokat ihop.
Ät och njut!

VECKANS SALLADSTIPS:

Sallad med vitkål och morötter
1/2 kg vitkål
1/2 kg morötter
1 röd paprika
1 röd lök alternativt 1/2 purjolök

Grönsakerna ansas, skalas och rives. De blandas i en skål.

Dressing:
1/2 dl olja (solros, majs, rybs)
1/2 dl vinäger (äppelcider-, balsamico-)
0,35 dl socker 1/4 tsk salt 1/4 tsk salladskrydda.

Alla ingredienser till dressingen blandas och kokas upp på svag värme.
Häll den varma dressingen över grönsakerna och rör om.
Förvara salladen i en bunke med tätslutande lock i kyl. Hållbar ca 2 veckor

OBS! Glöm inte att beställa nästa veckas VeckoKasse från NordanSmak. Eller varför inte starta din prenumeration.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0