NYHETSBREV NR 35 - LEV. 19 NOV.

Hej Vänner av Närproducerat...

Ur innehållet:
1. Nästa Beställning
2. Nytt i webButiken
3. Gemenskapsföretag
4. Seminarium


1. NÄSTA BESTÄLLNING...
Måndag morgon den 16 november, vid niotiden går tiden för beställning ut för leveransen på torsdag 19 november.
Den här veckan innehåller VeckoKassarna förutom Veckans Grönt, Veckans Frukt, en bit Goudaost från Skabram i Jokkmokk, lite Potatis till mos och en kvartett Ostkorv.
Klicka här för att komma till den färdiga VeckoKassen


2. NYTT I WEBBUTIKEN!
NordanSmak har idag tre leverantörer av morötter, Wallers Grönsaksland från Långviken utanför Kamlunge, Smedsbyns Blommor och Grönt samt Staffansgårdens Bär och Grönt från Brändön. Vi lägger in dessa på i webButiken så är det bara att välja och vraka. Du hittar dem under "Närproducerat Grönt".
Ungersk korv på G, hoppas vi...
I förra veckan kom en kille in i butiken på Stationsgatan och berättade att han hade planer att starta tillverkning av Ungersk Korv och Texaskorv. Sånt är kul! Nu får vi se om det går att hitta produktionslokaler och få dessa godkända.
En av många fördelar med att vara Verksamhetsutvecklare på NordanSmak är att det blir en hel del provsmak. Det är prova på apelsiner, päron, äpplen, mandariner när det anländer från Biodynamiska Produkter vid lunchtid på onsdagar. Smaka av så man vet, när kunderna frågar.
För att inte tala om provsmak av ungersk korv. Gissa om den var god. En aning salt men en eftersmak av paprika som kittlade smaklökarna länge efter sista biten försvunnit ner i matstrupen...
Så visst kan vi hjälpas åt att hålla tummarna för produktionen av denna ungerska delikatess kommer igång?

3. GEMENSKAPSFÖRETAG
Redan vid st arten av Projekt NordanSmak, för mer än två år sedan, fanns planerna att hitta ett bra sätt att driva NordanSmak. En företagsform som lockade producenter, kunder, samarbetspartners och andra intressenter till engagemang för att utveckla verksamheten.
Ett engagemang som förhoppningsvis leder till att den Norrbottniska matkulturen utvecklas, att fler producenter startar och att de som redan finns kan växa. Men även ett engagemang för den ekologiska produktionen och den klimatsmarta logistiken. Kort och gott, ett engagemang som ökar den Norrbottniska självförsörjningsgraden av livsmedel.
Tidigt kom vi i kontakt med Håkan Björk från Umeå som introducerat Gemenskapsföretagandet i Sverige. Hotell Gamla Fängelset i Umeå, Kulturakademin i Storuman och Vårdcentralen i Jörn drivs som Gemenskapsföretag.
Ett Gemenskapsföretag består av en Ideell förening med ett allmännyttigt syfte exempelvis "att på ett miljö- och klimatsmart sätt utveckla den Norrbottniska mattraditionen". Denna ideella förening är i sin tur helägare av en affärsdrivande del – förslagsvis ett aktiebolag – som ansvarar för affärsutvecklingen.
Den ideella föreningen ger ägardirektiv och ansvarar för att verksamhetens alla delar revideras med avseende på sociala effekter, miljö och klimateffekter och den ekonomiska utvecklingen.
Vi har fortsatta kontakter med Håkan och hoppas kunna sjösätta NordanSmak som Gemenskapsföretag vid ett seminarium i slutet av januari eller början av februari 2010.
Vi hoppas på ett brett deltagande. Mer info kommer...

4. EKORINGEN SEMINARIUM...
Ute på EFS Sundet i Gäddvik arrangerar Ekoringen ett seminarium under temat "Odla för hälsa och klimat!"
Det är torsdagen den 26 november som är dagen för arrangemanget. Ni kontaktar Nils Tiberg för att anmäla ert intresse.
Vill ni, kan ni också kolla in en uppdaterad hemsida som ekologen och naturvännen Thomas Öberg snickart ihop.  Hemsidan hittar du med länken  www.naturinorr.nu

Det var allt för denna gång, hälsar Per på NordanSmak.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0